изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:07 EEST
ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ Е ПРАЗЕН. ЦЕНАТА НА ХЛЯБА ПРИНУДИТЕЛНО СЕ ПОКАЧВА    
Земеделие 100 000 тона пшеница от новата реколта вече са изнесени. Държавен резерв е празен и България е на прага на зърнена криза, твърдят пред НДТ осведомени източници. Преди два месеца Държавен резерв е продал цялата налична пшеница в складовете си. Фирмите изкупили житото на цена 260 лева за тон и веднага я изнесли с камиони и кораби в чужбина. Според източници на НДТ, пожелали анонимност, това е направено с цел умишлено покачване изкупната цена на пшеницата от нова реколта, съответно увеличаване цената на хляба и облагодетелстване на фирми, близки до шефовете на резерва и, разбира се, до правителството.

 

 Че ще има суша, се знаеше далеч преди 2 месеца. Първи стопаните от Добруджа алармираха за това. В Добрич пристигнаха и земеделският министър Нихат Кабил, и премиерът Сергей Станишев.  Управляващите забраняваха на специалистите на държавна работа да говорят и коментират сушавата година и слабата реколта. Самите зърнопроизводители пък не скриха огорчението си от поведението на министър Кабил. "Той само ни се караше", коментираха тогава стопаните. Въпреки създадените комисии към областните земеделски служби за обследване на щетите от сушата, производителите ще бъдат компенсирани след 3 години, стана ясно в края на миналата седмица. Ако в резерва сега имаше зърно, държавата щеше да се намеси и да регулира цената на пшеницата и на хляба. В същото време резервът трябва да попълни запасите си от жито и това ще стане отново чрез фирми от обкръжението на ръководството на резерва и на политиците около него, но на много по-висока цена, предполагат браншовици. Потърпевши остават и потребителите, които ще купуват през есента килограм хляб за 2 лева, тоест за самун от 700 грама ще даваме по 1.40 лева.

1 млн. тона пшеница е необходим за осигуряване на хлебния баланс на страната, 300 000 тона - за семена, и 500 000 тона за фуражния баланс. Горе-долу толкова ще е реколтата на жито тази година. 100 000 тона пшеница от новата реколта вече са изнесени за страните от Европейския съюз, освен това има сключени фючърсни договори за износ на 150 000 тона пшеница за арабския свят. Ако се изпълни тази квота, още преди Нова година България ще е принудена да внася зърно, но няма откъде, а хлябът ще стане 2 лева, прогнозират отново браншовици. В момента в Добруджа се сключват сделки на 370-380 лева за тон и до десетина дни тон пшеница ще надхвърли 400 лева. Източници на НДТ твърдят, че румънски купувачи идват на място в Добруджа и дават за тон пшеница вече по 450 лева. Започнаха и фалити на малките хлебопекарни.  

В Добричка област царевицата се силажира, тъй като е силно засегната от сушата. Над 80 на сто от площите с царевица в цялата страна са унищожени. Добивите в оцелелите площи ще бъдат не повече от 150 кг от декар. Това съобщи крупният арендатор и управител на “Добруджански агробизнес център” - Добрич Иван Гочев. Според него, в момента се внася царевица от Унгария на цена 400 лева за тон. Поне на същата цена ще продават и българските производители, прогнозира Гочев.

Заради сушата два пъти по-ниски ще бъдат добивите и от слънчоглед, каза още Иван Гочев.  Миналата година от декар с маслодайната култура се прибираше по 180 кг, сега се очаква не повече от 80 кг. Фермерите ще искат стартова цена на слънчогледа от 480-500 лева за тон. Това е с около 100 лева повече от предишни години. НДТ

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ Е ПРАЗЕН. ЦЕНАТА НА ХЛЯБА ПРИНУДИТЕЛНО СЕ ПОКАЧВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди