изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:41 EET
НАСА искат да отглеждат дървета на Марс    
НовиниУчени от НАСА съвместно с мексикански специалисти ще използват спящ вулкан в Мексико, за да изследват възможността за отглеждането на дървета на Марс, предаде Ройтерс.

Според експертите наличието на дървета е ключова стъпка към превръщането на мразовитата и пуста Червена планета в място, където един ден могат да живеят хора.

Учените вярват, че ако успеят да загреят Марс чрез улавящи топлината газове, да увеличат атмосферното налягане и да предизвикат фотосинтеза, атмосферата на планетата ще може да поддържа форми на живот, които дишат кислород.

Търсенето на подходящи условия, където могат да тестват идеята за отглеждането на дървета при ниски температури, отвело учените до снежните върхове на Пико де Орисаба - най-високата планина в Мексико, която е спящ вулкан.

"Цялата тази история може да звучи като научна фантастика, но ние смятаме, че е осъществима. Вече знаем какъв е ефектът от парниковите газове върху Земята. Вярваме, че с по-мощни газове можем да загреем Марс много по-бързо", казва професор Рафаел Наваро-Гонсалес, който от девет години изследва боровите гори на Пико де Орисаба.

"Първата мисия на хора на Марс ще се осъществи в близките 10 или 15 години. Процесът по загряването на Червената планета може да започне около 50 години по-късно. Ролята ни ще бъде по-скоро на градинари, а не на богове, но въпреки това ще трябва да отговорим на много етични въпроси", допълва Крис Маккей от НАСА.

Температурата на Червената планета е минус 55 градуса по Целзий, припомнят специалистите. Ако на Марс има дървета, а не прости организми като водорасли и лишеи, някой ден хората ще могат да дишат въздуха на планетата.

"Възможно е след 100 години на Червената планета да има дървета", споделя Крис Маккей. Учените отдавна са обсебени от идеята да открият живот на Марс - скалиста планета с изгаряща ултравиолетова радиация и рядка атмосфера, наситена с въглероден диоксид.

Специалистите вярват, че ледът от полярните шапки на Червената планета може да се разтопи и да се образуват морета, както и че под почвата й се съдържат ключови елементи, необходими за поддържането на форми на живот.

"Ние изследваме възможността за колонизирането на Марс, но ако се докаже, че там вече има живот, нямаме право да го унищожим и ще трябва да се откажем от нашия проект", казва Крис Маккей от НАСА. БТА

 


Сходни връзки

НАСА искат да отглеждат дървета на Марс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди