изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:10 EEST
УЧРЕДЕНА Е ФОНДАЦИЯ "Ф. М. ДОСТОЕВСКИ"    
КултураОт няколко години интелектуалци и общественици-родолюбци в Добрич се заеха въодушевено и с подкрепата на цялата общественост осъществиха пластични изображения на бележити личности, които радват добричлии.

 

 

Най-напред в градинката до Младежкия дом бе издигнат бюст-паметник на Захари Стоянов, който овчарувал из Добруджа, впоследствие израства като бележита личност, заела едно от челните места в Априлското въстание и освободителното движение в България.

Почти същите интелектуалци тази година издигнаха и откриха тържествено в центъра на Добрич монументален паметник на светите братя Кирил и Методий, който днес стои пред очите на всички и припомня на добруджанци каква вълшебна сила имат буквите, сътворени от двамата равноапостоли в дни на робство и насилие.

Но възникнаха и нови идеи. На 26 април 2007 година бе учреден инициативен комитет от 21 човека с председател Юрий Митев, заместник-председател Генчо д. Генчев и петима още членове в състава на управителния съвет. В инициативния комитет са включени дейци на културата и общественици. Обедини ги идеята на лично място в Добрич да бъде издигнат още един бюст-паметник - този път на великия руски писател Ф. М. Достоевски.

Защо на Достоевски? - навярно ще запитат някои. Наречен "Новият Исус" от най-бележити творци и мислители в Русия, Достоевски е не само крупен писател-сърцевед, но с прочутия си "Дневник на писателя" вдигна глас пред европейските народи за трагичната участ на българите през годините на османското робство, както е известно, с масови кланета след Априлското въстание. С това Достоевски спечели мислите и сърцата на цяла Европа. Българите взеха в ръце произведенията му като символи н и въплъщения на руската духовност, която извиси народа ни и го насочи по пътя на развитието и свободата.

Припомняме това, защото инициативният комитет е вече регистриран в окръжния съд с решение №1316 и утвърден под името "Фондация "Ф. М. Достоевски".

Законно призната и регистрирана, фондацията се заема енергично с широка разгласа на идеята и търсене на средства, установяване на място за бюст-паметника и определяне на скулптор, който да го извае.

Надяваме се, че цялата общественост в Добрич, културните институции и стопански организации ще подкрепят начинанието и то ще бъде осъществено за радост на всички добричлии и гости на града.

Убедени сме, че това ще стане и ще имаме къде да сложим цвете пред образа на "Новия Исус" - олицетворение на руската духовност, която ще сочи най-верният път към напредък и добрудане.

Йордан ДАЧЕВ

 


Сходни връзки

УЧРЕДЕНА Е ФОНДАЦИЯ "Ф. М. ДОСТОЕВСКИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди