изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-26 @ 00:55 EEST
ТУРИСТИЧЕСКИ КОЛОПОХОД “ДОБРУДЖА ‘2007”    
Новини

Туристическо дружество “Батовска долина” проведе колопоход в региона под наслов “Добруджа 2007”. Той бе организиран със съдействието на община Добрич, по проект “Туризъм и колотуризъм в Добруджа”.Първият етап от колопоходa се проведе на 14 юли с маршрут: Добрич – с. Богдан – с. Опанец – с.Драганово – манастир Света Марина – с. Дебрене – с. Прилеп – м. Чашката – с. Батова – заслон Каратепе край с. Оброчище и беще с дължина около 60 км.

Участниците в летния излет разказват, че са станали свидетели на изключително интересно преживяване.

Видяхме и почувствахме част от Добруджа съвсем от близо. Ние, шестимата колотуристи, предизвикахме голям интерес сред всички, с които се срещнахме. Някои ни завиждаха искрено, като съжаляваха, че не могат да дойдат с нас по здравословни причини. Други ни мислеха за луди, че ей така, за нищо, сме тръгнали с колелета, вместо с леки коли. Мисля, че бяха прави само в едно – ако бяхме с леки коли, щяхме да се чувставаме равнопоставени при евентуална катастрофа. Затова маршрутът ни минаваше през гори и полски пътища, а на места и по кози пътеки, но винаги избягвахме оживените автомобилни шосета. Спирахме, почивахме и се наслаждавахме на приказни гледки. Чувствахме се здрави и щастливи от досега с природата. Движехме се тихо сред гората в Батовската долина и много животни едва в последния миг с уплаха ни сторваха път” - с тези думи започна разказа си за НДТ един от главните герои и основен инициатор на похода Красимир Ненов – председател на ТД “Батовска долина”.

По пътя участниците в излета срещнали и други като тях, поели по пътищата на България. Имало и професионалисти-колоездачи, които бързо ги задминавали с едно “Здравейте, смелчаци”. Много интересен е бил начинът, по който се е сформирал съставът от шестимата колоездачи. От многото предварително заявили уклончиво желание да участват в колопохода са останали само четирима, като на старта на входа на градската градина се явили само трима: Красимир Ненов, Кирил Колев и Стойчо Балушев. Продавачът на велосипеди Красимир  дошъл да ги изпрати. Малката група помолила едно момче, което също било с колело, за снимка. Подарили му диплянка с маршрути за пешеходен и колотуризъм в Добруджа. Съвсем скоро той - Кристиян Желев и приятелката му Ралица Парушева са тръгнали по маршрута на първата група. Чули са се по мобилните телефони, срещнали са се и така групата станала по-голяма. “Веднага се обадих на приятелите, които подпомагаха колопохода - да вземат още една палатка и завивки. Бяхме взели мерки, при нужда веднага да дойдат с колата да ни помогнат” - сподели Ненов.

На манастира Света Марина е имало опънати палатки на гости, дошли за празника на 17 юли. Участниците в излета са си починали, пийнали лечебна вода и отново тръгнали на път.

“Открихме голяма символика в паметника на разклона за с. Дебрене, представляващ жена, вдигнала хляб. Все едно, че ни посрещнаха с хляб и сол и пожелаха да има и следващ колопоход с много повече участници. В с. Прилеп отидохме до старата хижа. Тя все така си стои с паднал покрив, чакаща стопанин да я съгради наново и да посреща такива като нас. От някогашната привлекателна местност “Чашката” беше останала само една едва течаща тръба. До с. Батова се беше настанила голяма група цигани-катунари, чиито деца с интерес гледаха нашите хубави велосипеди. Последният етап беше най-труден. Асфалтовият път се виеше през гората - ту нагоре, ту надолу. Бързо минахме покрай горската хижа. На заслон Каратепе ни очакваха като победители - с клонки от цветя. Домакинът на заслона Драгни Сивков ни посрещна с “Добре дошли” и ни пожела да се чувстваме като у дома си. Нашите приятели от съпровождащата кола: Георги, Росица и Калинка вече бяха опънали палатките и печаха кюфтетата на скарата” - разказа водачът на групата и допълни, че по-късно към нея се присъединил и шестият най-запален колоездач - Никола Райков, който е бил ангажиран и тръгнал по-късно.

На следващата сутрин Ненов и компания разбрали, че по техния маршрут по тъмно са тръгнали приятели на включилите се допълнително колотуристи, но в Батовската гора не са могли да ги намерят.

“Още рано-рано на 15 юли край заслона преминаха десетина джипа с туристи от Златни пясъци, тръгнали на горско сафари. Тръгнахме и ние. На обширна поляна под връх Каратепе се откриваше панорамна гледка към с. Кранево, курорта Албена, с. Оброчище с язовира и селца, които сякаш са кацнали горе - високо в Добруджанската равнина. Ние бяхме в т.н. "планина под равнината". През тези места трябваше да преминем. Маршрутът ни се виждаше като на длан” - допълни Ненов.

По-късно туристите са поплували във водите на Черно море и са си направили снимки за спомен.  В село Оброчище разгледали с интерес текето Ак Азълъ Баба, което някога е било християнско светилище, а днес носи името на Св. Атанасий – лечителят. Скоро групата се озовала до язовира и всички търсили път право нагоре - към Добруджанското плато. Минали покрай старата ленена фабрика, от която стърчали само бетонни колони. След това добричлии се насладили на красивата панорамна гледка към морето и Батовската долина.

          “Хубаво нещо са почивните дни. Едни ходят на плаж на морето, а други са опънали шатри, наклали огън и си похапват от чевермето на каменистите поляни край с. Ляхово. Имаше и други, насядали на сянка край горските пояси. Но имаше и работливи селяни, които и в неделния ден работеха по бостани и ниви.

          От с. Храброво поеме по пътя за с. Сенокос, но след Карвуна хванахме черен път покрай горски пояси за с. Безводица. В тази част Добруджа е равна като тепсия. Скоро стигнахме до с. Поп Григорово, после с. Плачи дол и се прибрахме в Добрич към 19 ч., изминавайки отново около 60 км. Бяхме изморени, но доволни. На раздяла разговорът беше пак на тема: “Кога и къде ще бъде следващият маршрут. Най-трудно е началото. То вече е положено. Всичко е добре, когато свърши добре. Следващият колопоход е предвиден за 28 и 29 юли в посока към с. Александрия, пресичайки каньона на Суха река. Чрез страниците на НДТ каним желаещите да се включат в колопохода - да се обадят на GSM 0889 43 42 41” - заяви Красимир Ненов. НДТ

 

 


Сходни връзки

ТУРИСТИЧЕСКИ КОЛОПОХОД “ДОБРУДЖА ‘2007” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди