изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:38 EEST
ЕКОЛОЗИ ИСКАТ ПО-СТРОГ КОНТРОЛ ЗА ГЕННО-МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ    
НовиниМакар у нас официално да няма храни с генно-модифицирани организми, изследване открило такива в три групи соеви продукти във Варненско

Българското сдружение АгроЛинк застава зад позицията на европейски екологични организации с искане за снижение на границата на съдържание на генно-модифицирани организми в храните, което изисква задължително етикетиране, под 9 процента. Аргументът им е, че вече има достатъчно прецизна техника, която може да регистрира и по-ниски количества. Това съобщиха вчера в Добрич представители на сдружението, което е координатор на кампанията срещу генно-модифицираните храни, организирана от неправителствената организация Приятели на земята-Европа. В парка на Добрич бе инсталиран пропътувалият цяла Европа надуваем домат-мутант.
На пресконференция бе изнесена информация, че 70 на сто от европейците не желаят да консумират храни с генно-модифицирани организми, а 90 на сто искат да бъдат информирани, ако храните съдържат такива. У нас официално генно-модифицирани организми няма, тъй като няма издадено разрешително за производство или търговия, казаха от АгроЛинк. И припомниха, че законодателството ни е забранило използването на ГМО за пет вида продукти - плодове и зеленчуци, тютюн, маслодайна роза и др., а за останалите има разрешителен режим. В същото време при проучване във Варна на пет вида храни на царевична и на соева основа, в три от соевите са открили генно-модифицирани организми. Ставало въпрос за соеви заместители на месото, за соеви сосове и шоколадови изделия. Беше посочено, че в световен мащаб се счита, че генно-модифицираните организми крият опасност от алергии, от заболявания на черния дроб, влияят върху наследствеността и други. Становището на еко-организации и изследователи било, че ГМО трябва да са само в лабораториите. Проблемът бил, че никъде на етикетите не се пише, че в домати има ген на риба, че в свинско има ген на човек или пък в агнешко - на паяк. Още повече, че ГМО създават и резистентност към антибиотици, казаха от АгроЛинк.
На проведената дискусия, в която участваха агрономи и научни работници, бяха изразени съмнения, че лошият ефект от ГМО върху здравето е доказан. Съмненията са, че борбата срещу този вид храни се води заради опасността от монопол на няколко мултинационални компании върху изхранването на човечеството.
 


Сходни връзки

ЕКОЛОЗИ ИСКАТ ПО-СТРОГ КОНТРОЛ ЗА ГЕННО-МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди