изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:21 EEST
СЪДЕБНО ОБЖАЛВАНЕ СПРЯЛО ЗАПОВЕДТА НА ПРОСВЕТНИЯ МИНИСТЪР    
ОбразованиеЗа това съобщава в свое изявление директорът на Професионалната гимназия по лека промишленост и обявява, че продължава набирането на кандидати. Учители и родители - недоволни от решението за сливане. За тях това  е закриване на училището, от което се ползват шивашките фирми в града

Заповедта на просветния министър Даниел Вълчев № РД 14-173/12.06.2007 г. за сливането на професионалните гимназии по лека промишленост и по автотранспорт и обслужване е спряна, тъй като директорът на ПГЛП инж. Д. Димитров я е обжалвал. Жалбата е изпратена до Върховния административен съд чрез Министъра на образованието и науката, се съобщава в изявление на директора, което получихме в редакцията вчера. Предвид това, че съдебните дела се водят некратко, се очаква и това да продължи не по-малко от година - година и половина. Затова от гимназията обявяват, че продължава набирането на кандидати за попълване на паралелките за учебната 2007/2008 г.
НДТ потърси за коментар по казуса председателя на училищното настоятелство в Професионалната гимназия по лека промишленост Светла Христова. Според нея, твърденията на Регионалния инспектора по образование, че няма достатъчно деца за паралелките в училището, че то не може да се издържа, не отговарят на истината. "Гимназията е с голяма материална база, на пет етажа, има четири учебни работилници. За тях е било осигурено част от оборудването по линия на програма ФАР. Гимназията има и два компютърни кабинета, в които учениците използват безплатно Интернет, нещо, което в другото училище не се предлага, обяснява г-жа Христова. И добави, че не вижда каква е връзката между автотранспорта и леката промишленост, за да бъдат обединявани именно тези две училища. "Няма логика. Доколкото зная, сградата на гимназията по автотранспорт е на два етажа, там има много собственици, плаща се наем. По-логично би било тя да дойде в нашата сграда. Ако гимназията по лека промишленост се прехвърли в сградата на гимназията по автотранспорт, нашите ученици пак ще трябва да ходят в нашата сграда заради работилниците" - обяснява Христова. И още, че ПГЛП е единственото училище, което тази учебна година, благодарение на фирмите "АВЕ", "Логер Фешън" и "Албена стил", ще осигурява допълнителни стипендии от 40 лева на месец на 30 ученици от девети клас, избрани по критерии на шивашките фирми. "От тази година учениците в гимназията имат възможност - като свободно избираема подготовка, да учат фризьорство и да завършат с две дипломи" - каза още председателят на училищното настоятелство. И добави, че гимназията няма натрупани задължения, всички нейни разходи са покрити.
НДТ потърси за коментар и родител на дете, което учи в гимназията - кмета на Красен Тошко Тачев. Неговото мнение също е, че решението на министъра за сливане на двете гимназии, което за учители и родители в ПГЛП означава закриване на учебното заведение, не е правилно. Според него, гимназията по лека промишленост трябва да е самостоятелно учебно заведение, което ще е по-добре и за децата, които учат там. Още повече, че сградата на гимназията е била ремонтирана.
 


Сходни връзки

СЪДЕБНО ОБЖАЛВАНЕ СПРЯЛО ЗАПОВЕДТА НА ПРОСВЕТНИЯ МИНИСТЪР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди