изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-26 @ 12:13 EET
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ    
Образование

Представители на държавна и местна власт осъждат решението на началника на РИ на МОН Рина Иванова да закрие паралелката по музика в СОУ “Св. Кл. Охридски” още след първо класиране

Вече четвърт век СОУ “Св. Кл. Охридски” създава свои традиции и утвърждава името си като средище на единство от знания и талант. В него най-дълголетна история има обучението по музика. Възпитаниците му печелят индивидуални и колективни награди на всички музикални форуми, в които участват. Много са участията и успешните изяви на наша и международна сцена. За 20 години профил “Музика” е завоювал 59 специални и лауреатски награди, 125 първи награди, 143 втори награди, 101 - трети и 80 поощрителни награди. 

 

През 1997 г. възпитаничката на музикалната паралелка в училището Савина Василева печели “Златен Орфей”, а през 1998 г. - Златен медал от Световната Олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис, САЩ, Кремена Димитрова печели първо място на МК “Светът в музика” 2002 във Фивицано, Италия, а през следващата година става лице на фестивала, през 2004 г. печели награда на TV RAI/DUE за най-млад, талантлив и перспективен изпълнител. През същата година издава самостоятелен компактдиск с италианския тенор Патрик Салати. Бивши ученици на училището се изявяват на наши и чужди сцени - има солистка в операта в Анкара, преподаватели в Германия, две възпитанички на училището са изпълнителки към “Пайнер студио”  - Дим. Колева и Преслава. Възпитаничките на паралелката Кремена Димитрова, Валентина Димитрова, Гергана Коева и Мария Попова показаха музикалната мощ на Добрич и на приключилия наскоро “Music Idol”. И това е само малка част от статистиката на успешната реализация на възпитаниците на паралелка “Музика” към СОУ “Св. Кл. Охридски”. Същата тази паралелка, която началникът на Регионалния инспекторат по образование Рина Иванова с лека ръка закри. При това - още след излизане на резултатите от първо класиране, като се базира на текст от Наредба №11 за приема на ученици след завършен седми клас и основно образование. И без да се съобрази с възможностите, които дава същата тази наредба, а именно чл. 20 /4/ - за паралелките, за които приетите са под норматива за минимален брой ученици, държавен прием може да се извърши по решение на началника на РИО след анализ на резултатите от приемните изпити, желанията на учениците и спецификата на населеното място. НДТ научи, че заповедта за закриването била с дата ден преди официалното изнасяне на резултатите от първо класиране. И още ред други неща, които поставят под въпрос желанието на началника на РИ на МОН за развитие на образованието в Добрич и съхраняване на постигнатото. Защото, оказва се, след това нейно решение училища от Варна вече проявяват апетити към учениците, които тя лишава от възможност да учат музика в Добрич,   като ги примамват с разни екстри. Въпросът е на чия съвест ще лежи закриването на една паралелка, прославила града ни в цялата страна и извън пределите й и трябва ли да оставим това безумно решение на г-жа Рина Иванова ненаказано. За коментар по ситуацията потърсихме представители на отговорните институции в Добрич:

Д-р Евгения ГЕОРГИЕВА - зам.-областен управител: “Не съм много добре информирана какви са били причините да се вземе такова решение, след като градът ни толкова много се прослави именно с възпитаниците на тази паралелка в СОУ “Св. Кл.Охридски”. Ако някой не знае, че тук има деца-таланти, значи той не е от България. Мога да кажа категорично обаче едно - не е редно да се предприемат каквито и да е подобни действия, без да се уведоми общината.”

Д-р Мирослав ПОПОВ - председател на Общински съвет - Добрич: “Предстои на следващото заседание на Общинския съвет да се разисква този проблем. Личното ми мнение е, че случаят със закриването на паралелката по музика в СОУ “Св. Кл. Охридски” зависи от интереса. Не може да се поддържа изкуствено една паралелка, ако към нея няма достатъчен интерес. Пазарът се определя от търсене и предлагане. Същото е и с образованието.  В случая обаче става въпрос за една паралелка, която е добра за нашия град и има успехи. Затова и на заседанието на ОбС ще обсъждаме вариантите да се спаси едно такова начинание.”

Камелия КОЙЧЕВА - областен председател на “Евролевица”, общински съветник: “За мен е нелогично да се взема такова решение за закриване на паралелката по музика в СОУ “Св. Кл. Охридски”. И то точно в момента, когато училището има толкова големи успехи. Тази паралелка е била и е гордост за Добрич. Нейни възпитаници участват във всички общински инициативи, представят се много добре на конкурси и фестивали на различно ниво. Участието в “Music Idol” също бе показателно за нивото на обучение в тази паралелка. Ние всички, като граждани, трябва да подкрепим училището за запазване на паралелката по музика, но трябва да се намери подходящата форма, за да може паралелката да бъде съхранена. Още повече, че със закриването ще загубим  и добри музикални педагози. Едва ли ще има колега - общински съветник, който да не е съгласен с мен.”  

Николай НИКОЛОВ - областен председател на ПД “Социалдемократи”, общински съветник: “Изненадан съм от решението на РИ на МОН за закриване на паралелката по музика в СОУ “Св. Кл. Охридски”. Според мен, трябва да се търси вариант и това да не се допусне. Музикалната паралелка не бива да се закрива.”

Валентин НИКОЛОВ - областен председател на ПП “Атака”, общински съветник: “Макар да не съм достатъчно запознат с проблема, аз съм против закриването на музикалната паралелка. Знаете колко много талантливи деца имаме и колко таланти са били развити именно в тази паралелка. Няма как да подкрепям решение за закриването й.”

Денис НОМАН - областен председател на ДПС: “Не съм много добре запознат с проблема. Чух, че се предвижда закриване на музикалната паралелка в СОУ “Св. Кл. Охридски”. Но, се надявам да се намери решение за запазването й, защото тази паралелка прослави Добрич. Показателно бе, че на “Music Idol” именно възпитаници на тази паралелка се представиха блестящо и прославиха града ни, показаха, че Добрич има добри певци, затова не бива да допускаме закриването на паралелката.“

Ваня БАЛЧЕВА- зам.-кмет на Община град Добрич: “Много съжалявам, че за нещо, което е единствено в областта,  се стига до разрушаване, тъй като, когато една година няма прием, след това е трудно да се възстанови приемът. Аз лично научих от медиите за закриването на тази паралелка. Мисля, че имаше възможност да се изчакат още класирания, тъй като Наредбата за приема позволява това да се направи и когато аз съм била началник на Регионалния инспекторат по образование, колкото и националната стратегия да изисква свиване на щата, винаги съм се съобразявала с нашите местни особености. Обединяването на паралелките по музика и хореография в паралелка по изкуствата е правено през предходни години. Правили сме го и в СОУ “Дора Габе” и СОУ “Св. Кл. Охридски”. Тъй като това не са паралелки, в които научаваш две произведения или решаваш три задачи, наистина трябва да излязат и деца, които имат - освен подготовка, и талант. Това, че тази година не са се явили 40 кандидати, не означава, че през следващите години няма да се случи. На всичко отгоре подобна смесена паралелка, законово, според мен, много лесно може да стане, тъй като в закона си пише: профил “Изкуства”. Точка. Лошото е, че паралелката е закрита и децата са пренасочени. Някои от които и по десето желание, което не ги удовлетворява.  Но, оттук-насетне не мога да поема конкретен ангажимент дали може да се случи някаква промяна. Моето лично мнение е, че преди да се вземе такова решение, което касае общинско училище, е трябвало първо да бъде информирана общината. Такова е моето лично мнение. Винаги така съм разсъждавала, че каквито и да са институциите, каквито и да са законите, ние сме в Добрич, ние се срещаме по улиците на града с родителите и трябва да отговаряме на техните въпроси, независимо какво пише в закона.”

Румен ИВАНОВ - областен лидер на ГЕРБ: "ГЕРБ в Добрич с изумление и възмущение следи абсурдите, които се "спускат" от Регионалния инспекторат на МОН. Убеден съм, че преди да бъдеш държавен чиновник, трябва да бъдеш човек, гражданин на своя град и да милееш за бъдещето на този град и най-вече на неговите деца. Като престъпление мога да окачествя закриването на една паралелка, която години наред не само беше визитна картичка на нашия регион, но и ни носеше заслужена гордост и усещането, че Добрич е ковачница на таланти. Убеден съм, че всеки, който смята себе си за добър управленец, трябва да се опитва да реши възникнал проблем, а не да го зачерква по кратката процедура, просто защото определена буква от закона му позволява да си измие ръцете. Не само, че членовете на ГЕРБ в Добрич са против закриването на паралелката, но напротив - ние сме убедени, че отговорните институции трябва да направят всичко възможно и необходимо, СОУ "Св. Климент Охридски" да добие статут на училище по изкуствата. Какви добруджанци сме, щом не можем да защитим своите деца и своята гордост!"

НДТ

 


Сходни връзки

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ | 33 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-20 @ 12:01 EEST
Така е когато бездушни чиновници оглавяват тези служби.
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-20 @ 12:14 EEST
тази рина иванова нормална ли е?скоро ще яде бой май
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-20 @ 12:23 EEST
А защо няма кандидати? Някой мислил ли е по този въпрос?
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-20 @ 15:42 EEST

Да се намерят кандидати - пионерско поръчение

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-20 @ 16:16 EEST
Ако имате Английска гимназия или Математическа, проверете и ще видите, че от 2000 г. насам седмокласниците в града Ви  са намалели наполовина, но  броя на учениците, които приемат тези училище е един и същ!?
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-20 @ 17:43 EEST

Заповядвам на директора на инспектората:

-да не закрива училища, докато има поне един ученик в тях

-да одобри паралелка музика, дори и да няма нито един кандидат - догодина може и да има

-ако в града останат кандидати за шест паралелки - то в езикова да се предлагат седем, за да се гарантира подбора и качеството в елитното училище.

 Искренно Ваш: Д.В. 

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-20 @ 18:16 EEST
Поредна крачка към унищожавание на града след закриването на " Калиакра"! Явно на някой му трябва Добрич да стане "цигански град", безлюден защото хората си тръгват от родните си къщи в други градове и държави, и безграмотен защото се закриват училища и хубави паралелки.
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-21 @ 15:44 EEST
Най-точно и безпристрастно е разгледан възродителният процес и събитията довели до него в учебника "История на България" на издателство Планета 3, въпросният учебник е издаван два пъти - през 1996 и 1999 година. Там информацията е представена изключително точно, макар и в доста сбит вид. Въпреки че за конкретни атентати не се говори, те са споменати, както и това че е имало не малко жертви от терористичните действия. Също така се казва, че ДПС се явява наследник на една от турските терористични организации. За съжаление в по-новите учебници, поне до колкото ми е известно, подобни уроци не са включени. За сметка на това, обаче се пишат пълни нелепости от рода на това, че Петър Стоянов спасил България от гражданска война! Това е положението, цели екипи от драскачи са се захванали да фалшифицират българската история. Но аз съм оптимист, както е казано: "И въпреки всичко, България ще пребъде"!
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-21 @ 18:31 EEST
НЕ СЕ НАХВЪРЛЯЙТЕ ВЪРХУ НЕЩО,КОЕТО НЕ ВИ Е ЯСНО! ПРОУЧЕТЕ ВЪПРОСА ОТКЪМ ЗАКОНОВА СТРАНА И НЕ ПОДХОЖДАЙТЕ ЛАИЧЕСКИ!  ПОДЦЕНЯВАТЕ ЧИТАТЕЛИТЕ ОТ ДОБРУДЖА!
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-21 @ 18:46 EEST

КОИ ОТ ПЕВЦИТЕ НА ОХРИДСКИ ИМАТ РЕАЛИЗАЦИЯ И СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНОТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ?! НЯКОЙ ИМА ЛИ СТАТИСТИКА- КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЕЗИ ДЕЦА, КАК ПРОТИЧА ТВОРЧЕСКОТО ИМ РАЗВИТИЕ , СЛЕД КАТО УЧИТЕЛИТЕ ИМ НЕ СА ДО ТЯХ /ГОРКИТЕ- ТОЛКОВА МНОГО РАБОТА ЗА СМЕШНИ ПАРИ!/? И ОТТУК ВЪПРОСЪТ: НУЖНО ЛИ Е ДА Я ИМА ТАЗИ ПАРАЛЕЛКА?

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-21 @ 19:30 EEST
Нужно е всичко,което дава шанс на децата и ги държи далеч от улицата.Аз имам също въпрос-колко са компютърните специалисти в РИ на МОН и нужни ли са,след като не си направиха труда да снемат миналогодишните списъци с резултатите от изпитите след 7 и 8 кл.и хората се информираха за оценките на децата си от медийни сайтове. Да не говорим за липсата на необходима информация във връзка с изпитната кампания.
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-21 @ 20:05 EEST
Колкото повече образованието на децата ни затъва, толкова броя на чиновниците в РИ на МОН расте. Тройната коалиция роди три пласта чиновници около Рина Иванова, но те пък хич и не си помръднаха пръста да запазят тази ценна за града ни паралелка
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-21 @ 23:47 EEST

"ОБРАЗОВАНИЕТО ЗАТЪВА"- КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?! НИМА СЕ ПРАВЯТ РЕФОРМИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО? НИМА РОДИТЕЛИТЕ СЕ СПРАВЯТ С АНГАЖИМЕНТИТЕ СИ СПРЯМО ДЕЦАТА СИ, Т.Е. ИЗИСКВАТ ОТ ТЯХ ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ И ДА УЧАТ УРОЦИТЕ СИ, /ИЛИ СЕ ОПРАВДАВАТ СЪС СТИЛА НА ПРЕПОДАВАНЕ И СЪС СТИЛА НА УЧЕБНИЦИТЕ/?--ШИРОКА ТЕМА.     ОТНОСНО ОХРИДСКИ- КАК ТЪЙ ИЗВЕДНЪЖ ПОСОЧЕНИТЕ ИМЕНА ОТ РАЗНИ ПАРТИИ ИЗКАЗВАТ МНЕНИЕ БЕЗ ДА ИМАТ ПРЕДСТАВА ОТ УЧИЛИЩА, ОБРАЗОВАНИЕ И ЗАКОНА, КОЙТО ГИ ОБСЛУЖВА? АЙДЕ СТИГА ПОПУЛИЗЪМ В ТАЗИ СФЕРА! САМО ЕКСПЕРТНОТО МНЕНИЕ НА ИНСПЕКТОРАТА ЛИПСВА СРЕД ЦЯЛАТА ПОБЛИКУВАНА БОЗА! ПОИСКАЙТЕ ГО, ПЪК ТОГАВА ДА ИЗКАЗВАМЕ МНЕНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 07:32 EEST
Ако сте чиновник от инспектората направете справка и се научете как се пише думата "публикува"
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 09:11 EEST

Ей, я бързо там от инспекторатя да се научите да пишете грамотно!!! Макар, че аз не виждам да има причина някой от инспектората да започва спор по въпроса точно в този форум.

Наистина не е хубаво дето я закриват тази паралелка, но щом няма нужния брой желаещи, тогава какво да се прави?... Навремето имаше кръжоци, извънкласни форми (по музика май и сега има в мл. дом например) и човек можеше да си учи за комп. специалист, пък да пее отделно от това.

И накрая пак се връщам на забележката за правописни грешки, която всъщност ме провокира да пиша по темата. Из разходките си по българския интернет забелязвам толкова много такива забележки, че чак ми става неприятно, дето образованият български народ не мисли да измисли нещо качествено по същество, ами си хаби енергията в дребни заяждания за правопсни грешки. Ми като бърза човек, случва се да напише някоя дума неправилно. От това смисълът променя ли се? Не. Ами всички не можем да сме Яворов, я! ;-)  

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 10:16 EEST
На мен пък ми става много неприятно когато някой се пъне да изрази позиция с дълбокомъдрени слова, изпъстрени с правописни грешки. "Побликувам" не е въпрос на бързане, а въпрос на интелект, свързан с елементарна грамотност. Просто с тази дума мнението ви олекотява.....
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 11:29 EEST

мнението не " олекотява", а олеква- за всички грамотни е забележката.

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 11:45 EEST

Типично по селски всички се правите на много грамотни и компетентни, пък забравяте да вникнете в същността. И защо се поддавате на въдичката на заглавието, за да започнете да си чешете езиците?

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 12:26 EEST

Олеква всеки, който е назначен да решава проблеми, а не да ги създава. В крайна сметка в Добрич се закри музикалната паралелка, нали? Честито!
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 12:54 EEST
Май изместихте темата на коментара. Наистина трябва да се иска мнението на Рина Иванова да обяси законово нещата. А и толкова години от щата на всяко училище се отделяха допълнителни бройки работни места за училище " Кл. Охридски". Е, тогава поне имаше кандидати. Сега обаче - няма. Когато се изисква преструктуриране на училищната мрежа, не може да си позволим паралалка по музика при положение, че няма желаещи.
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 13:09 EEST

За реализацията на кадрите от музикалната паралелка: просто ресторантите ще останат без певици.

Нужно ли е Общината да финансира ресторантските певици.

То се видя и това, че една възпитаничка на ПМГ стигна по-далеч от певиците на "Кл. Охридски"

 

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 13:14 EEST

Желаещи има, по-скоро имаше, защото след некомпетентната, по-скоро след личната н злобна намеса на Рина Иванова, желаещите вече се презаписаха във Варна, където не закриха паралелката, както я закри нашата лелка. Каквото и да си говорите, децата от тази паралелка постигат изключително много успехи. Аз мисля, че пет талантливи деца да има в Добричка област, трябва да им се осигурят условия да развият талантите си и да успеят тук, ане във Врана или който и да е друг град и след време те да се гордеят с "техните" деца. Стига сме давали път на посредствените. Сравнете колко пари дават на мързеливи циганчета, за да завършат четвърти клас на 20 години, и колко пари се дават на 10 талантливи деца, за да успеят в живота с труд, а не да се зобят с наркотици!  Завистта убива нас българите и Рина Иванова е един завистлив човек, който не може да се похвали с нещо, което е дала на този град!

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 13:29 EEST

Ако Рина Иванова не беше закрила, а само оставила отворена паралелката до септември тя сигурно щеше да се запълни. Но тъй като тази жена не поема рискове и се страхува за топлото си местенце, очевидно е прибързала да се подмаже на министъра. При положение, че паралелката е закрита, вече нищо не може да се върне назад. Издържалите изпита се записват или в друг град или си остават в същите основни училища. Жалко!!
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 13:53 EEST

В кой век живеете? Който се занимава с изкуство, умира от глад. По- добре да се открие професионална паралелка на мястото на музикалната. Разсъждавайте прагматично, бе, хора! Музикална индустрия в България НЯМА / ОСВЕН ПРИ ЧАЛГИИТЕ/. Жалко за кадърните деца, че ще учат не там, където живеят.  Пък Добрич се очертава като град със затихващи функции и може би е по- добре за тези дечица, че ще имат шанс да се ориентират в друга среда, докато завършат 12 клас / във Варна има повече заведения и с по- културно обслужване/.

Никого не защитавам,но  не бива да се отправят персонални нападки, докато не се види истината! 

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 14:32 EEST
По вашата логика излиза, че в другите училища на Добрич 100% от завършващите ученици се реализирант. Това разбира се не е така. Всяко училище си подготвя съответните специалисти, а тези от "Охридски" носят най-много слава за града ни, защото освен образование те са и талантливи. Та въпросът е защо една прищявка, един чиновнически мързел и непукизъм лишиха града ни от тази паралелка. Ако кандидатите не са били достатъчни, какво е направено за да се популяризира тази специалност. Шефа на инспектората трябва да поддържа връзки с кметове на общините, да работи с желание и да отстоява вече завоювани позиции от възпитаниците на този профил, а не да реже с големия нож. Много бързо се наяде като въшка тази новоизлюпена началничка. Тук не става въпрос за друго, а за разпилени таланти заради мързела на някой държавен чиновник
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 17:37 EEST

Тази паралелка е обречена още в началото - 24 деца са ездържали изпита по музика; 1 има 2; 4 - около 3.50. Има деца, които са изкарали 5 по БЕЛ и 4 по математика и са с големи шансове да се класират в по-престижни училища.

Така излиза, че паралелката е обречена.

Не защитавам Рина Иванова, но трябва да се мери с един аршин. Щом законът важи за другите училища, ще важи и за "Охридски". Те не са с привилегии.

А що се отнася до петте изявили се момичета, то те ходят и в частните школи на своите учителки, т.е. обучението им не е само в училището.

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 21:06 EEST
Толкова ли е трудно да се разбере, че решения на проблема изтичане на таланти от Добрич има, стига само желание. Много ясно е посочен пример от минали години, когато паралелка "музика" и паралелка "хореография" се обединяват в една, само да се запазят децата. Упорито защитавате чиновническия мързел, а ние точно от него толкова страдаме. Лошите началници седят зад бюрото, следят точката и запетаята на закона и за да си завържат гащите само него цитират. Не е противозаконно нито двете паралелки да се обединят, нито да се направи усилие да се запълни паралелката по музика.
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 22:23 EEST

Ако директорката на училището не е успяла да спаси паралелката, естествено следват процедури за нейното закриване. Четете закона! Той трябва да се спазва, нали?

Откъде да дойдат повече кандидати, като хората мислят за децата си от друг ъгъл, според времето в което живеем! Не останаха заблудени да мислят за неясно бъдеще и да се вълнуват за "славата на града"- успехите на един човек са си лично негови и на учителите, които са го обучавали.

Никой не казва колко учители ще останат безработни- и това е интересен въпрос.

НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-22 @ 23:14 EEST
Проблемът не е в паралелката по музика...........Образованието ни е от съветски тип, при капиталистическа система, оглавявано от  некадърници, като Вълчев и останалите чиновници от министерството и неговите подразделения, пълни с конформисти и угодници............
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-26 @ 20:16 EEST
Не умувайте по тези въпроси. Видно е, че не разбирате от образование.
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-30 @ 15:32 EEST

По-важно е началникът на инспектората по образование да разбира от образование....


НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-07-31 @ 18:18 EEST
Вие, като умувате, какво измислихте??? Това ли???
НАЧАЛНИКЪТ НА РИ НА МОН ЗАЧЕРКНА С ЛЕКА РЪКА МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2007-08-01 @ 07:43 EEST

Ние и вие не сме героите на публикацията. Важното е, че в Добрич няма вече музикална паралелка заради лекотата, с която шефът на инспектората взе решение да я закрие.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди