изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:31 EEST
130 години от масовото турско клане в Карлово    
ОбществоКарловци се поклониха днес пред паметника на жертвите от "Страшното", издигнат в двора на църквата "Свети Николай" в града.

130 години се навършват от 20 юли 1877 година, когато войските на Сюлейман паша нахлуват в Карлово на път за Шипка и започват масово да колят жителите на градчето, посрещнало само преди дни руските освободители. Това е най-страшната дата в историята на града, тогава загиват около 1 800 души, изклани и избесени са най-видните, образовани и будни карловци. Реколтата остава неприбрана, а гладът и епидемиите съсипват останалите живи.

30 години по-късно, през 1907 г., когато е издигнат паметникът на Васил Левски в града, в пиедестала му са изрязани имената на всички загинали по време на клането.

Венци и цветя поднесоха на паметника кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на общинския съвет Стойо Карагенски и представители на общинската администрация. Информацията е на Дарик радио.

 


Сходни връзки

130 години от масовото турско клане в Карлово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди