изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:05 EEST
ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛИ АЛАРМИРАТ: ЗАСТРАШЕН Е ХЛЕБНИЯТ БАЛАНС НА СТРАНАТА    
Земеделие

Добрички фирми търсят да внесат пшеница отвън, за да произвеждат хляб. Неминуемо цената на насъщния ще върви нагоре, като може да мине и 2 лв. за килограм. В магазините в града вече се продава хляб по 90 стотинки

Заради това, че в момента има огромно търсене на пазара и никакво предлагане, добрички хлебопроизводители търсели пшеница на европейските пазари, научи НДТ. Някои от хлебопроизводителите вече оглеждали и проучвали пазара на гръцката пшеница. Като цяло браншовици смятат, че е застрашен хлебният баланс на страната. Според тях, ако държавата не се намеси,  може да се стигне до фалити не само на малките фирми, но и на големите хлебозаводи. Те твърдят, че сега държавата, чийто резерв бил празен, трябвало да купи 200 хил. т пшеница, които да пусне на борсата по 250-270 лв./т, за да извадят зърното производителите. Тонът на брашното в момента бил 700 лв., казаха за НДТ още хлебопроизводители.




Най-вероятно от началото на август "Добруджански хляб" АД ще продава насъщния с нова цена, като тя ще е с 6-10 % по висока, което е с 5 до 7 стотинки за самун. Това съобщи търговският директор на дружеството Веселин Малев.  "Положението е по-страшно дори и от 2003 г. През май 2004 г. купувахме пшеница от реколта 2003 г. на цена 360 лв./т, сега в момента земеделски стопани искат 400-420 лв./т. Говори се, че цената скоро ще стигне 450 лв./т. Всичко това неминуемо ще доведе до по-висока цена на хляба. В момента например в Бургас 600 грама хляб е 1 лв. По един лев струва хлябът в Хасково, който е 650 гр и в Ловеч - 700 грама" - каза още Веселин Малев. В някои градове на страната баничката вече е 0.80 лв., докато в нея няма даже 100 гр брашно, а в един хляб брашното е 500-560 гр, добави още Малев.
За да осигури нужното количество пшеница за производството на хляб, от "Добруджански хляб" са подали документи за участие в затворен търг в Унгария, каза още Малев. "В началото на август унгарци правят затворен търг на пшеница, за който сме подали оферта. По различни сайтове цената на европейските пазари, и по-точно в Унгария, се движи между 170-213 евро за тон. Според наши брокери, всъщност е 320 лв./т реалната цена" - каза още Малев. Фирмата е правила още опити за внос от Русия. Според него е немислимо да се внася пшеница от Украйна, тъй като митата са много високи. Във фирмата имали информация, че тази година реколтата в Аржентина също нямало да е добра, заради климатични аномалии, зърно нямало и в Доминиканска република, а в същото време на международните пазари Румъния търсела 1 млн. т пшеница за баланса на страната си, добави още търговският директор на добричката фирма.
Годишно "Добруджански хляб" обработва по 36 хил. т зърно и още 4 хил. т ръж. "В момента ръж не се продава никъде и цената й е като тази на пшеницата. Ако съвсем закъсаме, ще ни се наложи на каквато и да е цена да внесем ръжено брашно от Гърция" - казва още Малев. Той е категоричен, че има реална опасност за хлебния баланс на страната.
 


Сходни връзки

ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛИ АЛАРМИРАТ: ЗАСТРАШЕН Е ХЛЕБНИЯТ БАЛАНС НА СТРАНАТА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛИ АЛАРМИРАТ: ЗАСТРАШЕН Е ХЛЕБНИЯТ БАЛАНС НА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2007-07-23 @ 23:27 EEST
Държавната политика по продоволствието започва още от научнообоснованото планиране на селскостопонското производство на базовите суровини на основните храни. Сега няма никакъв контрол, всичко се регулира от пазара и ефектът се вижда вече. Да видим как ще излезем от ситуацията, че има бедни хора, дето и сега не им стигат парите за хляб. А казано е: "Гладен народ, слаба държава!" А кой е държавата? Армия, полиция, болници, пожарна... ;-)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди