изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:49 EEST
Седемте чудеса станаха 21    
ЗабележителностиОрганизацията "Новите седем чудеса на света" тайно призна поражението си и се съгласи тихомълком да включи още 14 забележителности. Всяка от тях е с ранг на чудесата от великолепната седморка, но има неофициален статут.

Организацията дори издаде сертификати за това. Пусна в продажба възпоменателни значки и плакети, които добави към серията на новите седем. Това дойде след мощните протести на Гърция, Франция и Русия, които не се съгласиха с оповестения на 7 юли списък и открито призоваха за бойкот на подредбата.

САЩ пък се задоволиха с таен, но осезателен натиск. Според световните агенции американците са оказали най-решаваща роля в промяната на позицията.
ЮНЕСКО още преди да се проведе гласуването, не се съгласи с избора на нови седем чудеса.

Според ООН 660 обекта са включени в списъка на световното културно наследство. Даже сайта си ЮНЕСКО започва с декларация, че няма нищо общо с новите седем чудеса.

Официално те са Великата китайска стена, древният град Петра в Йордания, мавзолеят Тадж Махал в Индия, Колизеумът в Рим, пирамидите в древномексиканския град Чичен Ица, Мачу Пикчу в Перу и статуята на Христос в Рио де Жанейро.

Към тях бяха прибавени още Акрополът в Атина, дворецът Алхамбра в Испания, комплексът Ангкор в Камбоджа, Айфеловата кула в Париж, "Св. София" в Истанбул, храмът Кийомизу в Япония, дворецът Кремъл и катедралата "Св. Василий Блажени" в Москва, замъкът "Нойншвайнщайн" в Германия, пирамидите в Гиза, статуите на Великденските острови, статуята на свободата в Ню Йорк, Стоунхендж в Англия, операта в Сидни и монументите в Тимбукту, Мали.

Така вече се говори за великолепните 21 чудеса. Но това всъщност са финалистите за гласуването. След небивалия интерес и туристически наплив беше въпрос първо на пари и след това на чест да се приобщят новите забележителности към официалния списък.

Според наблюдатели някои от тях заслужават много повече да са в първата седмица. Култовият пример са пирамидите в Гиза, победени от Чичен Ица. Египетските са били още в древните чудеса на планетата. А творенията на маите изненадващо ги изместиха.

Дворецът "Алхамбра" в Гренада също бе победен от Мачу Пикчу в категорията, която в древността са заемали висящите градини на Семирамида във Вавилон. Американците пък бяха втрещени, когато разбраха, че Статуята на свободата бе изместена от статуята на Христос в Рио.

Янките претендират, че тяхната е най-известната и посещавана скулптура на всички времена. Камбоджанците също бяха уверени, че Ангкор няма да бъде победен от Петра. Но се излъгаха.

standartnews.com

http://world.actualno.com

 


Сходни връзки

Седемте чудеса станаха 21 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди