изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:31 EEST
ГДБОП залови похитителите на турски бизнесмен с българско гражданство    
Ред и сигурностСофия. ГДБОП залови похитителите на турски бизнесмен с българско гражданство. Това обяви Пламен Цуров, началник на отдел “Антитерор” в ГДБОП,

предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Отвлеченият турски бизнесмен е Мехмед Чакър, който изчезва на 12 април тази година. Задържани са четири лица участвали в отвличането, като на едно от лицата –В.П. е взета постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”. Той е човекът, който е контактувал с роднините на отвлечения. Другите три лица, сред които организаторът, са пуснати срещу парична гаранция от 2 000 лева.
Организаторът на отвличането е Стойо от Пазарджик, криминално проявен с две присъди за отвличане, незаконно притежаване на оръжие и взривни вещества.
Бизнесменът Мехмед Чакър изчезва на 12 април тази година, като след това разказва, че се е прибирал към 8 часа вечерта с колата си към къщи. Улицата обаче била препречена и слизайки от автомобила той е нападнат от двама маскирани, които му връзват ръцете и му слагат торба на главата. Двамата похитители го качват в автомобил, като пътуването е продължило 30 минути. На следващата сутрин похитеният отново е качен на автомобил и е пътувал близо два часа с него.
Заключен е в специално помещение, където е вързан за халка на пода. Похитителите се свързват с роднините два часа след отвличането и искат подкуп от 5 млн. евро. След две седмици Чакър е преместен на друго място. Сниман е на два пъти с видеокамера и записите заедно с три мобилни телефони са изпратени на роднините му. На 28 април синът на отвлечения получава указания да отиде на Централна гара с 200 000 лева. Следват нови указания –да се качи на влака за Бургас. След обаждане от похитителите, той е инструктиран да хвърли парите близо до село Огняново, близо до Пазарджик и да не слиза от влака, докато не стигне Бургас.
Всеки път, когато похитителите са се обаждали, гласът е бил променян с модулация. Следва една седмица мълчание и сумата на откупа е намалена на 2 млн. евро. На 10 май турският бизнесмен е освободен доброволно. Следва акция на полицията и на 12 юли В.П. е задържан в Пазарджик, а останалите трима са задържани в Пловдив на 30 юни.
Турският бизнесмен има разнообразен бизнес Занимава се с продажба на маркови дрехи и часовници. Според Цуров, Чакър няма незаконен бизнес.
Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че трудно се доказват извършители на отвличания, а конкретната група става все по-изобретателна в методите си.
Галина ГИРГИНОВА
 


Сходни връзки

ГДБОП залови похитителите на турски бизнесмен с българско гражданство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди