изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:42 EEST
Очакват ни жеги и през август    
ВреметоОчакванията са второто десетдневие на август температурите да достигнат 40 градуса. В началото на август обаче ще има леко понижение на температурите, те ще са около 33-38 градуса.

Това съобщи Латин Латинов, старши сътрудник в Института по метеорология и хидрология към БАН.

Въпреки че тази година се очертава като най-горещата от 120 години насам, няма да се стигне абсолютният рекорд на температури, който е бил 44.5 градуса.

В края на този месец ще има леко понижение на температурите и към 26 юли те ще са с 3-4 градуса по-ниски от сегашните, но въпреки това ще бъдат над 33 градуса.

"2007 г. ще бъде още по-гореща от 2000 г., защото температурите през зимните месеци на тази година са били по-високи", обясни Латинов.

През януари измерената температура е била с 6 градуса над нормата. Вчера най-високата температура е била в Русе - 42.6 градуса.

За тази година до момента рекордът на висока температура е бил в Бургас, където на 26 юни са измерени 43 градуса. Характерно е, че за юни няма температури над 40 градуса. Те са по-специфични за юли и за средата на август, обясниха синоптиците.

"Могат да се очакват и други горещи лета, но не може да се предвиди през коя година, посочи Петьо Симеонов", старши сътрудник в Института по метеорология и хидрология към БАН.

Той обясни, че се правят изследвания как се отразява глобалното затопляне върху задълбочаването на температурните амплитуди. Според Латинов, вследствие на глобалното затопляне температурата се покачва с 0.5 градуса за период от 30 години.

"Валежите през тази година бяха изключително ниски и това доведе до критичното състояние в момент на обработваемите площи. През цялата година валежите бяха под нормата", обясни Латинов.

Състоянието на реките към 20 юли показва, че нивото им е без промяна или е намаляло с 3-4 см. Особено внимание се обръща на нивото на река Осъм и Янтра, защото то е под нормалното и е застрашена флората и фауната там.

"В критично състояние са още реките Арда, Провадийска, Ропотамо. При тях има опасност от засушаване на горното течение", посочи Симеонов.

actualno.com

 


Сходни връзки

Очакват ни жеги и през август | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди