изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:52 EET
МОДЕРЕН МАНАСТИР НА СВЕЩЕНО МЯСТО    
ОбществоНяколко стотици вярващи се събраха на Илинден в местността Текето - да измият очи с целебна вода и да се помолят на св. Пр. Илия за дъжд

До есента трябва да бъде завършена сградата на новостроящия се  манастир в местността Текето край село Александрия. Той е предвиден за метох и се гради на свещено място. Издига се до лековития извор, който местни легенди свързват с пророк Илия. Затова и най-модерният български манастир носи името на светеца, както и издигнатият вече там параклис. Зидовете му са от газобетонни блокчета "Итонг". Сградата е с изолация. Всички осем килии в метоха ще имат самостоятелни санитарни възли. 
На Текето хора от близо и далеч идват заради лековитата вода, която извира тук изпод вековни дървета. Историята на местността е проучена от Георги Казанджиев, който подготвя книга. Той твърди, че  първоначално манастирът е построен от цар Иван Александър /1337-1371 г./ Бил е монолитен. Два пъти е опожаряван. По-късно - по време на турското робство, е построен дървен манастир върху основите на стария манастир. Новият се гради върху останките на стария. Инициатори са президентът на "Добруджа зърно" АД Мария Николова,  изпълнителният директор на радио "Добруджа" Веселин Димитров и нотариус Юлиян Димитров. Казват, че начинанието им нямаше да е възможно без един човек, който вече не е между живите - бившият кмет на Крушари Господин Господинов. Той е помогнал да се прокара електричество до манастира. Направил постъпки за прокарване на път. Започнал и облагородяване на района. Реално построяването на манастира започнало в края на 2005 и началото на 2006 г. Манастирската площ е 4,7 декара. Комплексът ще включва църква "Свети Пророк Илия" и женски метох. В него ще има осем килии за монахини, игуменарна и трапезария. До  момента по банковата сметка на настоятелството са преминали 100 хиляди лева. Като финансови дарения са получени 30-40 хиляди лева. Всичко останало - не по-малко 300 хиляди лева, са материали, вложени в строителството. Също дарение. За довършване на манастира са нужни още толкова средства. Сградата му вече е покрита, работи се по дървената част. Предвижда се до зимата манастирът като сградата да е готов. След това ще остане да се обзаведе. Изографисването на църквата ще се прави от добричлия, възпитаник на троянската зографска школа.  
И тази година на Илинден на Текето бе отслужен водосвет за благоденствие и молебен за дъжд. Иконом Стоян Иванов обеща, че повече няма да отслужва ритуали заедно с мюсюлмански свещеници. Според него, не трябва да има съвместни молебени. Трябва да има разграничение, всеки да си знае вярата.
 


Сходни връзки

МОДЕРЕН МАНАСТИР НА СВЕЩЕНО МЯСТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди