изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:11 EET
"ДВОРЕЦ" - БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - ЕКШЪНЪТ ПРОДЪЛЖАВА    
Новини

Съдия-изпълнител връща на СУ "Св. Кл. Охридски" собственост в Ботаническата градина.  Стефан Данаилов спира действието на изпълнителния лист. И отново в задачата се пита: защо Община Балчик е лишена от правото на стопанин?!



Съдия-изпълнител върна на Софийския университет собствеността му върху имущество в Ботаническата градина в Балчик, с което се разпореждаше Министерството на културата, съобщиха за News.bg от Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Съдия-изпълнителят Лучия Тасева пристъпи към принудително изпълнение на решение № 513 на Върховния касационен съд от 30 май 2007 г. и възстанови владението на Университета върху полумасивна постройка, оранжерии и складове.
Служителите на комплекс "Двореца", които са на подчинение на културното ведомство, имат едноседмичен срок да напуснат университетската собственост. Възстановяването на собствеността става, след като в края на миналата седмица Министерският съвет отхвърли предложението на МК, според което правата на висшето училище трябваше да бъдат ограничени до ползване на разсадник и стопански двор. Подобно ограничение би лишило Университета от възможността да опазва и обогатява уникалната растителна колекция на парка, коментира директорът на Университетските ботанически градини Красимир Косев. Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройство предлагаха МС да отдели разсадника и стопанския двор като самостоятелна университетска територия, за да може Университетът "независимо от груповия паметник на културата да развие своя програма съобразно европейските изисквания".
Според предложението обаче паркът с растителните колекции би останал във владение на Министерството на културата.
"Това е все едно да пратиш националния отбор по езда на международно състезание, но без коне, защото конете снимат филм със Стефан Данаилов" - коментира Красимир Косев.
Припомняме, че Университетската ботаническа градина в Балчик е партньор по европейски проект за образование в ботаническите градини. Тя беше призната за собственост на СУ с две решения на Върховния административен съд и едно на Върховния касационен съд, които потвърдиха правата на Университета върху целия терен и задължиха Министерството на културата да изплати на Алма матер над 300 000 лева. До момента сумата не е изплатена. Конфликтната ситуация е породена от спор между министерството и висшето училище относно заповед от 1955 г., с която тогавашният министър на културата Рубен Аврамов предоставя на Университета Ботаническата градина. Тогава висшето образование е под шапката на министерството на културата. Ведомството на Стефан Данаилов оспорваше заповедта, но предоставените от СУ документи бяха признати за легитимни от съдебните институции. След решението на министър Рубен Аврамов висшето училище изцяло поема грижата за растителните видове в парка.
"Несериозно би било, след като петдесет години сме си вършили работата, Министерството на културата да определя колко да бъде градината, която сме създали" - коментира Красимир Косев отхвърленото от кабинета предложение на МК.
Възстановяването на правата на СУ е окончателно и не може да бъде обжалвано. Въвеждането във владение е осъществено в присъствието на вещи лица, представители на районната полиция и съдебната полиция в град Балчик.

В същото време Министерството на културата на информационния си сайт съобщава, че  в изпълнение на своите правомощия на стопанин на ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик в края на миналата седмица е обжалвало действията на съдия изпълнителя по решение на ВКС № 513/30.05.07г. Така действията по изпълнителния лист са спрени за срок от 21 дни, информира сайтът. От ведомството припомнят, че спорът между Софийския университет и ДКИ КЦ "Двореца" в  Балчик е само за правата на ползване и управление на част от полумасивна постройка, оранжерии и складове. С цитираното решение на ВКС № 513/30.05.07г. се предоставят права на управление на Софийски университет, но не и на собственост върху изброените складове и съоръжения. Към настоящия момент същите са собственост на Република България, се казва още в прессъобщението на Министерството на културата. И припомнят, че "Двореца" в Балчик става собственост на българската държава по силата на Спогодба от 1970г., с която Социалистическа  Република Румъния продава на Народна Република България Двореца на румънската кралица Мария.
За НДТ кметът на Балчик Красимир Михайлов сподели, че е редно общината да бъде стопанин, след което да сключи договор с тези, които ще поддържат Ботаническата градина или "Двореца". От две години обаче, въпросът не е на дневен ред. Преди това Маргарита Михнева в ефира на една телевизия заявила, че - видиш ли, кметът е видял печалба и затова е поискал да стане стопанин. Документите обаче говорели, че общината само давала средства, без да получава дивиденти За последно кметството е било собственик от 1993 до 1995 година.    

 


Сходни връзки

"ДВОРЕЦ" - БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - ЕКШЪНЪТ ПРОДЪЛЖАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди