изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:58 EEST
НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!    
Ред и сигурност

Посетителите на Съдебната палата са възмутени от заповедта на председателя на Окръжния съд Енчо Енчев. Хора изминават километри, за да се преоблекат и влязат в сградата. Жена свалила шал от главата си и го вързала на кръста, за да служи за по-дълга пола. Мъже дават тениските на жените си, защото раменете им били голи и не ги пускали в съда. Граждани си купуват панталони от съседен магазин, защото били по бермуди. Възрастна жена била с пола до колената, но за охраната това било минижуп и не я пуснали  



Ако сте с джапанки, минижуп, потник, блуза с презрамки или без ръкав и с дълбоко деколте, няма да влезете в Съдебната палата в Добрич. Това гласи заповед на председателя на Окръжния съд в Добрич Енчо Енчев от 18 юли и стриктно се спазва от охраната, която се грижи за пропускателния режим на входа в сградата. Ограниченията били и за работещите в Съдебната палата. В заповедта обаче не става въпрос какви санкции ще има за нарушителите.

“Такива заповеди има в почти всички съдилища в страната. Целта е посетителите да бъдат прилично облечени, а не така - сякаш отиват на плаж. Все пак, това е институция, чиято етикеция изисква благоприличен външен вид, независимо че навън е над 40 градуса” - заявиха от Окръжния съд.

Обидени посетители, които са се почувствали дискриминирани от заповедта на председателя на ДОС - съдия Енчо Енчев, попитаха чрез НДТ - може ли с фередже да се влиза в сградата, колко трябва да бъде дълга една пола, за да се влезе в съда и как трябва да бъдат облечени посетителите. В същото време в редакцията на НДТ до рубриката “По-добрата приемна” пристигат писма на възмутени добричлии, които не са били допуснати в съда заради облеклото си. Едно към едно ви предлагаме написаното от Георги Стоянов от жк “Балик”, който дори е сложил заглавие на своята кореспонденция: Обличайте се! Навън е 40 градуса!

“Пиша ви това писмо, защото наскоро прочетох във вестника, че съдът в Добрич бил образец по някакъв проект и колко в него всичко се развивало добре. За нещастие, наложи ми се да посетя въпросния съд и мога да ви уверя, че вместо да вървим напред, май се връщаме назад в годините.

На 19 юли трябваше да се явим със съпругата ми в съда, по едно дело срещу заповед на кмета за укрепване на двата блока "Детмаг" и "Домашни потреби" на центъра. Тъй като аз бях зает, съпругата ми отиде сама. След като се прибра, каза, че делото не се провело. След като се обадихме на младите /те останаха да живеят на центъра в блока/, те ни казаха, че съдията е трябвало да каже новата дата на делото. Помислих си, че съпругата ми нещо не е разбрала и днес – петък, решихме да отидем до съда за датата. Излязохме по-рано, към 9 часа, по по-хладно. Когато стигнахме до съда, имаше опашка извън сградата, което много ме учуди, но още по-учудени останахме, като разбрахме защо е опашката. Оказа се, че от този ден има заповед да не се влиза в съда без ръкав на дрехата, с минижуп и джапанки. Върнаха жена ми - полата й била до коляното, а трябвало да бъде дълга. Това било минижуп. Кой определя кое е минижуп и колко трябва да бъде дълга полата?! За мен минижуп са супер късите полички, с които ходят младите, а не нормалните поли на пенсионерките.

Както и да е. Жена ми се върна до вкъщи, на "Балик". Сложила дълъг панталон и обратно в съда. Този път влязохме, но много други хора останаха навън. Докато чаках жена си да се върне, в съда не можете да си представите какви сериозни сцени видях. Пред входа на съда мъже сваляха тениските си с ръкав и ги даваха на жени - само да минат през полицаите, а после им ги хвърляха обратно през вратата. Така хората вътре пак си бяха без ръкав. Или млада жена, която си свали шала от главата, върза го на кръста -  да изглежда като дълга пола, и мина. Нищо, че беше толкова прозрачен. Два метра след входа го свали. Въпросът е явно само да минеш през полицията. Изпратиха ни погрешно в стая 210. Наложи се да почакаме няколко минути, но за сметка на това ни предоставиха безплатна сауна. В стая 2 на 2 метра имаше 4-5 човека и голяма маса, която заемаше почти цялата стая. Няма къде да се обърнеш. Миризми, пот, горещина. После ни изпратиха в друга стая, работа не свършихме, но поне разбрахме за може би най-нелепата заповед, която може да се издаде в това време.

Навсякъде се говори, където няма климатици, или да се работи до обяд, или да се раздава вода. Предупреждава се да се носят по-леки дрехи. Точно обратното. Точно от днес в съда трябва да сте облечени. Между другото, докато бяхме в съда служителите също бяха без ръкав и по къси поли и самите те негодуваха от безсмислената заповед, която особено там, където няма климатици самите те казаха, че не може да бъде изпълнявана.

Вярно, че в такава институция трябва да има някакъв ред, но не мисля, че сега му беше времето. В някои европейски държави дори за лятото е предвидена лятна униформа, даже с къси панталони за мъже (мисля, че дори полицията в Слънчев бряг е с такава). Ние в Добрич обаче пак трябва да се отличаваме с безумните си идеи. Не знам каква ще е съдбата на това писмо, но поне чрез страниците на вестника предупредете хората да не се разхождат излишно по горещините като жена ми” - се казва в писмото на Георги Стоянов.  

Веднага потърсихме за коментар съдия Енчо Енчев – председател на Окръжния съд и автор на заповедта.

“Не правете от мухата слон. Има заповед и трябва да се спазва. Повече с журналистите няма да говоря. Има пресаташе, с което да комуникирате. В заповедта пише с какво може и с какво не може да бъдат облечени посетителите на сградата. С фередже може, с къса пола – не!” – бяха думите на съдия Е. Енчев, след което ядосан той затвори телефона. Два часа по-късно съдия Енчев лично се обади в редакцията ни и каза, че ни е затворил телефона, защото в онзи момент при него имало хора. Затова не можел да говори. Но според него повече проблеми нямало да има. Вече възмутените граждани да търсят лично него в съда, а не да се оплакват на журналистите.

Говорихме и с председателите  на Районния и Административния съд, чиито работни места, също са в сградата на Съдебната палата. От уважение към колегата си от Окръжния съд те не пожелаха да коментират заповедта и защитиха служителите си, че стриктно я спазват, но нашата проверка в първите два дни на тази седмица показва, че това не е така.   

“Всички сме изпълнители и трябва да се подчиним. Искаме, не искаме - това е положението. Всички в Районния съд спазваме заповедта. Ако при нас има човек, който да е неприлично облечен, веднага ще го изгоня да отиде да се преоблече. Наскоро дори мои познати се върнаха от Малта и дойдоха да ме видят, но мъжът не бе пуснат в сградата, защото беше по джапанки. Не искам да коментирам заповедта. Нашата работа е да я изпълняваме, но смятам, че трябва да се уточнят детайлите около минижупа, защото има разлика от къса пола до къса пола. Така явно е било и в случая при жената, която не е била допусната и която после се е жалвала при вас” - сподели председателят на Районния съд в Добрич Веселин Монов, който знае и за случай, в който мъж отишъл до близкия магазин за дрехи втора употреба. Той си купил панталон и така влязъл в съда, защото преди това бил по бермуди.

“И ние спазваме заповедта. И без заповед също всички гледаме да сме облечени прилично - дори и в големи жеги, най-вече заради ранга на институцията. Смятам обаче, че е малко пресилена относно мини-полите, защото късата пола е относително понятие. Ще накарам всички служители на съда да се подпишат и да я спазват” - каза председателят на Административния съд Светлана Борисова.

Шефът на съдебната охрана Стоян Стоянов сподели, че неговите служители - освен, че следят за спазването на тази заповед, не допускат в сградата и хора, които носят в себе си забранени предмети и вещи за нараняване и самонараняване, общоопасни забранени вещества и огнестрелни оръжия.

Освен, че е автор на гениалната заповед, по идея на съдия Енчев първо на неговия етаж бе сложена бариера от алуминиева дограма, за да не може да бъде обезпокояван по всяко време от обикновените граждани и журналистите. След като се барикадира, бяха ограничени и правата на представителите на медиите, които трябва да изпълнят ред процедури преди да направят снимки в Съдебната палата или да говорят с участници в делата. В последните няколко дни бе невъзможно да открием съдия Енчев на стационарния му телефон, тъй като неговият секретар винаги казваше, че е зает в момента. Така бе до вчера, когато бяхме принудени да му вземем мнението, като му звъннем на мобилния номер. Той обаче ни препрати към пресаташето Деница Петрова, която е действащ съдия и която ние не сме забравили, че е имало моменти, когато е казвала: “В момента съм в десетминутна почивка на дело. Не мога да ви дам информация”. НДТ ви припомня, че Окръжният съд бе избран за “Съд-модел” от Американската агенция за международно развитие. Целта му бе работата в съда да стане по-ефективна, по-прозрачна. Оценката си дали това е така, дават нашите съграждани, ние само отразяваме фактите.

НДТ 

 


Сходни връзки

НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ! | 8 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!
Автор: Anonymous да 2007-07-25 @ 10:19 EEST
Това не е съд а пародия с този председател - рушветчия.
НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!
Автор: Anonymous да 2007-07-25 @ 11:04 EEST
браво! подкрепям заповедта! това е пример за държавна институция. това не е просто бар или магазин и да си влизат по джапанки, бельо, голи пъпчета , в нетрезво състояние и т.н.американците ги оцениха, а българите не!
НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!
Автор: Anonymous да 2007-07-25 @ 12:01 EEST
Аз също си мисля, че трябва да се влиза с прилично облекло в обществените институции. Даже същите правила трябва да се спазват в кметство, банки, училища и др. А това, че магазинът за дрехи втора употреба се намира наблизо говори добре за неговия собственик. 
НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!
Автор: Anonymous да 2007-07-25 @ 13:29 EEST

Разбира се, че трябва в такава сграда с такъв статут да се влиза прилично облечен. Това, че по медиите всички реклами са насочени към тотална сексуална разюзданост и обезличаване на човека не значи, че е позволено всичко. Би трябвало във всички обществени институции да има такива заповеди и те да се спазват. А това, че някой се е резходил да се дооблече говори за липса на обикновенно себеуважение.

НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!
Автор: Anonymous да 2007-07-25 @ 14:27 EEST
Смешници!Май открихте топлата вода а?Тези порядки съществуваха преди години!А нещо да кажете и за облеклото на учителите?Ходят  с потниците до пъпа  ама може някой ден и да се досетят как да се обличат и те! 
НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!
Автор: Anonymous да 2007-07-25 @ 20:00 EEST
Какво толкова ви учудва? Да не би да отивате в дискотека или заведение? Има места на които може да се ходи и без пола, но съдебната палата не е от тях! Разберете го наи сетне и уважавайте институциите. 
НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!
Автор: Anonymous да 2007-07-25 @ 22:54 EEST
За Бога Българи, защо наред с чалгата не се съблечете голи и така да тръгнете на вред.  И тъй като ви е доста горещо защо пък да не серете направо на улиците под дебелите сенки, ще  помогне със сигурност.  Всеки  в тази шибана  държава си търси правата  и иска да живее като "европеец", но в същност се държи като  най-долно, тъпо и ограничено същество.  Ама  какво ви пука, живейте си простия живот и се самозалъгвайте че сте нещо повече...
НАВЪН Е НАД 40 ГРАДУСА, СЪДЪТ: ОБЛИЧАЙТЕ СЕ!
Автор: Anonymous да 2007-07-25 @ 23:44 EEST

Да, наистина облеклото трябва да отговаря на приетите норми за благоприличие... Но интересно ми е, жена с гол пъп или с горнище без ръкави, какво толкова нарушава нормите за благоприличие?  Или пък ходенето бос по сандали (джапанки), когато краката ти са чисти и с подрязани нокти... Представете си, че отивате по административна работа или за справка... Ами то утре на някой ще му дойде наум, че мъже с дълги коси не могат да влизат в съда, а жени с по-дълги крака от 105 см да влизат зачулени, да не би някой пуритан да получи сърцебиене... :-))))

Виж, за съдиите, адвокатите и другите упълномощени длъжностни лица съм съгласен да има някакъв вид форма отговаряща на статуса им.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди