изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:23 EEST
Венци Димитров бил агент ”Попов”. Още умуват за ”Гоце”    
Новини  Комисията по досиетата установи принадлежност към бившата Държавна сигурност на сегашния съветник по икономическите въпроси на президента Георги Първанов - Венцислав Димитров. Той стана съветник на 2 април тази година.

Димитров бил вербуван е от Любомир Осенов на 11 април 1984 г. Сътрудничил е на СГУ - ДС, отдел 02 като агент под псевдоним "Попов". В документите на комисията в графата "Снемане от действащия оперативен отчет" няма посочена дата.
От комисията открили нови данни за бившия конституционен съдия Георги Марков, който категорично отричаше да е сътрудник на ДС. От комисията обявиха днес, че той сътрудничил на МВР-Софийско градско управление, Втори отдел на Държавна сигурност; 6-то управление на ДС, отдел втори, отделение трето. Вербувал го Иван Василев на 06 декември 1972 г. и е работил като агент под псевдонимите "Николай" и "Стефан". Снет е от действащия оперативен отчет 17 април 1976 г. поради изчерпани възможности. Марков беше конституционен съдия 11 октомври 1994 год. до 14 октомври 2003 год.
Откакто ген. Кирчо Киров е директор на Национална разузнавателна служба (НРС), се установи, че няма намеса по папка “Гоце”. Това каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов след заседанието й, предаде “Фокус”. Това било "безусловно изяснено". Киров бе назначен от Първанов за шеф на НРС през февруари 2003 г. На заседанието на комисията бе и ген. Киров. “Това, което вълнуваше комисията - за различните номерации на страниците, също бе изяснено. От обясненията, които дадоха представителите на НРС, стана ясно, че са използвани документи, които са оформени от оперативния работник - Цвятко Цветков, и се установи по безусловен начин, че тази папка е с шифър. Тоест е направена от този оперативен работник”, посочи Костадинов. По думите му предстои проверка на комисията съвместно с НРС дали по папка “Гоце” имало намеса в предишни периоди. “Потвърждава се фактът, че Първанов е бил привлечен единствено за работа по македонския въпрос и в последствие е бил свален от отчет”, обясни още Костадинов. Ген. Киров посочи, че всички материали, без изключение, които са изискани от НРС, се предоставят без да се пипа по тях.
Във вторник Костадинов каза пред bTV, че "състоянието на папката "Гоце" навява мисли, че е боравено с нея". Смути ме фактът, че на 27 март 2007 г. някой е боравил с папката, тъй като след приемането на закона през декември 2006 г. архивът на бившите служби стана собственост на нашата комисия, обясни Константинов. Друго притеснително било, че на последната страница от материалите, където е указано кога е събирана папката, имало само датата 23 юни, но не била отбелязана година, цитира Костадинов в. "Дневник". News.dir.bg
 


Сходни връзки

Венци Димитров бил агент ”Попов”. Още умуват за ”Гоце” | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Венци Димитров бил агент ”Попов”. Още умуват за ”Гоце”
Автор: Anonymous да 2007-07-27 @ 08:56 EEST
Хайде бе, най-голям агет е бил Доган, стига сте говорили за другите, нали виждате той как си играе с тях.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди