изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:12 EEST
РИОКОЗ ПРОВЕРЯВА ЗА ГЕННО-МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ    
ЗдравеОсем проби за генно-модифицирани организми са взели специалистите от РИОКОЗ в Добрич от началото на годината досега. От тях 3 са стандартни, а за другите пет все още се очаква резултат. Това се казва в разпространена до медиите пресинформация от инспекцията, във връзка с дейността й през първото полугодие на 2007 г.

Посочва се, че контролираните обекти от здравните инспектори към 30 юни са били 4446, от които 3819 са обекти за производство, търговия с храни  и обекти за обществено хранене. От началото на годината са извършени общо 4004 проверки, 3665 от тях са в хранителни обекти и 339 на транспортни средства за храни. Съвместно с други контролни органи са проведени 60 насочени проверки. Издадени са  974 предписания, съставени са 70 акта, от които 55 на физически лица и 15 за имуществени санкции. Издадени са и 59 наказателни постановления на обща стойност 22 850 лева. Временно са били спрени от експлоатация 4 обекта Три от тях - поради незадоволително здравно-хигиенно състояние и един - поради липса на регистрация.  Издадени са 2 заповеди за спиране на дейност и за приготвяне и предлагане на кулинарна продукция в 2 обекта за хранене. Проверени са 1439 обекта, във връзка с предлагане и сервиране на алкохолни напитки на лица под 18 години, 1697 обекта - във връзка със забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места. Съставени са 15 акта на физически лица и един - на юридическо лице.
Най-често получаваните в РИОКОЗ жалби са във връзка с неспазване на хигиенните изисквания при приготвянето и предлагането на кулинарна продукция  в обектите за хранене, предлагане на стоки с изтекъл срок на трайност, предлагане на хляб с неспецифичен мирис или плесен,  наднормени нива на шум от озвучителни уредби в жилищната територия и др.
През първото полугодие са взети за анализ 113 проби  за съдържание на сол и мазнини в храните и процентно съдържание на калиев йодат в готварската сол . Оказало се, че две от пробите на хляб са с повишено съдържание на сол и една проба готварска сол е с намалено съдържание на калиев йодат. Взети са и 860 проби за замърсители, от тях 34 са с отклонения. За микробиологични изследвания са взети и 50 отривки от околна среда и ръце на персонал, от които 3 - с отклонения от нормите.
 


Сходни връзки

РИОКОЗ ПРОВЕРЯВА ЗА ГЕННО-МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди