изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:06 EET
ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛИ: ДЪРЖАВАТА ДА НАЛОЖИ МОРАТОРИУМ НА ИЗНОСА НА ЗЪРНО    
Икономика

Пшеницата е 400 лв./т, ръжта се търгува за 420 лв./т от място. Кметове и областна управа - в подкрепа на земеделците за обявяване на бедствено положение

Брашното вече е стигнало цена от 720-740 лв./т. Това съобщи за НДТ търговският директор на "Добруджански хляб" Веселин Малев. По данни на фирмата в момента пшеницата се търгувала за 400 лв. за тон, но земеделски стопани вече искали и по 450-500 лв. за тон жито, добави още Малев.
Според него положението е изключително трудно, но че е рано все още да се говори за бедствие. "За бедствено положение ще може да се говори след около 20-25 дни, когато се види и жътвата на слънчогледа. Категорично може да се каже засега, че в цялата страна годината ще е нулева за реколтата от царевица" - добави Малев.




Освен пшеницата, много висока цена на пазара държала и ръжта, която се търгувала за 420 лв./т от място, каза още Малев. "В момента има износ на ръж за Гърция и сигурно зърното скоро ще изчезне от пазара у нас. Смятам, че държавата трябва да наложи мораториум на износа за страните от ЕС, както това вече направи Украйна, за да вържем нашия си баланс. Иначе ни чака трудна и сложна година. Твърдо цената на хляба се движи към два лева за килограм. Ако не бъде спрян износът, ще бъдем принудени да прибавяме други примеси и да не правим качествен хляб" - коментира още търговският директор.
Вчера кметове на общини от областта поискаха среща с областния управител, на която да бъде оформено становище на местните и държавна власти за обявяване на бедствено положение в областта. Областна управа подкрепи искането на кметовете, като според зам.-областния управител д-р Евгения Георгиева това ще даде шанс на земеделското министерство да постави искане за компенсации на земеделците в страната пред Европейската комисия.
Припомняме, че още в началото на изтичащата седмица в община Каварна бе сформирана комисия, чийто председател е кметът Цонко Цонев. Нейната цел бе да извърши оглед на посевит и да прецени дали трябва да бъде обявено бедствено положение. Очаква се становище по въпроса комисията да изнесе в началото на следващата седмица. Заседание по темата е имало и в община Добрич, съобщи Христо Божков от икономическата дирекция на кметството. На него са присъствали специалисти от ДЗИ. Самото заседание е било ръководено от зам.-кмета Галина Митева, като в резултат на работната среща е внесено становище от кмета на Добрич Детелина Николова, заяви Божков.
 


Сходни връзки

ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛИ: ДЪРЖАВАТА ДА НАЛОЖИ МОРАТОРИУМ НА ИЗНОСА НА ЗЪРНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди