изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:08 EEST
В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА "ЧАКАМЕ РЕЗУЛТАТ, А НЕ ОБЕЩАНИЯ"    
ОбществоС този апел към редакцията на НДТ се обърнаха група граждани, които половин месец се опитват да разрешат проблема си, който според тях трябва да бъде отстранен от "ВиК" - Добрич

Живеещите по ул. "Струма" в Добрич ни потърсиха, като ни предоставиха и писмо, адресирано до управителя на "ВиК" - Добрич, в което излагат възникналия проблем, с който не могат да справят вече близо две седмици. Предлагаме ви текста на писмото: "Г-н Управител, 'рез страниците на вестник "Нова добруджанска трибуна" ние - живеещите на ул. "Струма" 7, вх. "А" - Добрич, искаме да изкажем гражданската си позиция спрямо управляваната от Вас фирма. Вие искате от нас да бъдем изрядни платци, за да си получавате заплатите, а ние искаме вашите услуги. На 18 юли 2007 г. се появи теч в мазите на входа - тогава беше и първото обаждане. Дойдоха двама служители, огледаха, но не се установи от къде тече. След поредица от нови обаждания на 23.07. дойдоха с уред и пак не се откри откъде тече. Взе се проба в едно шише - да се установи дали водата е питейна или не! До 26.07. никакъв резултат. Наложи се лично да се срещнем с г-н Гугов в 8.00 часа на 26.07. Той поне ни увери, че пробата още не е готова /това са 4 работни дни/. Отново си записа да дойдат на място на другия ден. Дойдоха и толкова... Водата продължава да тече, на ден изхвърляме 8-10 кофи. Пресметнете колко е това за изминалите 13 дни. Започна да мирише на блато. Ще Ви представим отчет, за да Ви уверим по колко пъти сме звънили на ден. Искахме и лично да разговаряме с Вас, но така и можахме да Ви улучим, секретарката не пожела да ни свърже.
Отговорете ни, г-н Управител, ще бъде ли отстранена повредата и кога? Не ни удовлетворява отговорът, че в града има аварии. Аварии винаги ще има. Но за тях трябва да отговарят хора, които да живеят с проблемите на другите. На 30 юли минава 13-ият ден от молбата ни за помощ, от които 9 са работни дни. Ако не изхвърляме ежедневно водата, тя ще проникне и в съседните мази на вх. "Б". Всички ние чакаме резултат, а не празни обещания." Писмото завършва с подписите на 12 живеещи на горепосочения адрес.
Потърсихме за коментар по казуса управителя на "ВиК" - Добрич, Величко Василев, който след като извърши проверка по подадения от редакцията сигнал, заяви следното: "Вярно е, че наши хора са ходили на посочения адрес не веднъж и са взели и проба, която вече е излязла. Установено е, че става въпрос за вода от канализацията на блока, което не е наш проблем. Нашите служители са им казали, че трябва сами да предприемат мерки да бъде отстранен течът. Течът се е появил сега, когато има увеличена консумация на вода и по всяка вероятност някъде има неподмазано между блока и първата ревизионна шахта, но това е задължение на живеещите там. Може би не е редно точно тук да намесваме и една друга тема, но точно в този вход апартамент 2, който се води на Пламен Петков дължи на "ВиК" 342 лв. за вода, Тодор Ризов от ап. 8 има неплатено задължение в размер на 118 лв. за вода. В този вход има още три апартамента, които са нередовни платци към фирмата. От всички апартаменти във вх. "А" на "Струма" 7, само 4 апартамента са на 100 % изрядни към фирмата. Още веднъж апелирам към всички - да намалим консумацията на вода, като спрем да поливаме и на второ, но не на последно място - нека хората си плащат водата".
 


Сходни връзки

В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА "ЧАКАМЕ РЕЗУЛТАТ, А НЕ ОБЕЩАНИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди