изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:09 EEST
СЕРИОЗЕН СПАД НА РАБОТЕЩИТЕ НЕПЪЛНОЛЕТНИ    
НовиниПрез тази година дирекция "Областна инспекция по труда" в Добрич отчита сериозен спад на непълнолетните, които кандидатстват за разрешения за работа, съобщи директорът й Младен Мартинов. До момента са издадени 500 разрешителни на младежи под 18 години да се трудят. Те са почти два пъти по-малко, в сравнение с миналата година, когато инспекцията е издала 900 разрешителни. Възможна причина за отлива е насочването на млади кадри от областта към други региони, като Варна и Бургас. Не се изключва фактор да е и липсата на желание у децата да работят. Инспекторите по труда подозират, че е възможно част от непълнолетните да работят без разрешения при работодатели, които нямат документи за оценка на риска, които вече са задължителни. 

При извършените през юли 115 проверки от "Областна инспекция по труда" в туристически обекти са открити да работят трима непълнолетни без разрешение. Те са били продавачи на сладолед, в магазин и сервитьор. Другите констатирани нарушения са неспазване на изискванията за работно време на непълнолетните - 7-часов работен ден и полагане на труд след 20 ч. Установени са случаи на деца, които работят до 23 часа като продавачи на сладолед и на хранителни стоки, каза М. Мартинов.
Досега при установяване на нарушения инспекторите са давали само устни препоръки. От днес при рецидив те започват да налагат и санкции - от 1500 до 5000 лева. 
Само един сигнал от родители на непълнолетни лица е получен до момента в инспекцията за неизплатена заплата. Проблемът е бил решен своевременно, съобщи Младен Мартинов
 


Сходни връзки

СЕРИОЗЕН СПАД НА РАБОТЕЩИТЕ НЕПЪЛНОЛЕТНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди