изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:56 EET
"МЪРТВИ ДУШИ" В СЕЛО БОЖАН    
Образование

Айсел и Бирсен - две деца, които отдавна не живеят в България, са изпитвани, давано им е мляко, имат и отсъствия...
Как се стигна до тук? Дали това не е дългогодишна практика в училището? На тези въпроси на компетентните органи ще трябва да отговорят директорката Севинч Сали и преподавателите в школото?




В началото на 2007 г.Община Тервел анализира данните за броя на учениците във всяко общинско училища като тенденция през последните 3 години и като очаквано състояние през следващите 5 години. Този анализ е продиктуван от факта, че общината, в качеството си на финансиращ орган, изпитва сериозни затруднения да издържа малко ученици, учещи в 11 населени места, в огромни сгради. През последните 3 години за горива за отопление на училищата общината отделя по около 100 000 лв. от собствените си приходи, над осигурените от държавата средства. Казано с други думи - всяка година по една улица може да бъде основно ремонтирана, ако не се налага да се "наливат" средства в училища без деца. В същото време това скъпо струващо образование е крайно некачествено, защото децата учат в слети паралелки и завършват основното си образование полуграмотни. Ако пренебрегнем "политическите" напъни на целещите се в кметските столове местни политици, можем открито да кажем, че мрежата от общински училища в Тервел има спешна нужда от оптимизиране. 
При анализа на данните се оказва, че училището в Божан е в най-тежко състояние. Децата са малко и ще бъдат още по-малко. Голяма част от родителите в Божан предпочитат да водят децата си на детска градина и на училище в Тервел, защото искат по-добро образование за децата си и защото Божан е само на 3 км от Тервел. Стана ясно, че учебната 2007/2008 г. е поставена под съмнение - т.е. не могат да се формират дори слети паралелки. Такава е ситуацията и за следващите години.
Тогава общинското ръководство предложи на общински съвет в Тервел да закрие училището в Божан и да одобри програма за оптимизиране на училищната мрежа, за която от МОН бе предвидено финансиране с 250 000 лв. За децата от Божан, които щяха да учат в Тервел, програмата предвиждаше нов автобус и безплатен транспорт. 250-те хиляди бяха предназначени за нови чинове, столове, класни дъски и ремонт на класните стаи в СОУ Нова Камена, Коларци и още 3 общински училища. За освободените от Божан учители бяха осигурени работни места. ПК по образование към ОбС одобри предложението за закриване на училището и програмата за оптимизиране. Кметът Живко Георгиев се срещна със седемте учители от Божан и им разясни как ще се осигури тяхната бъдеща трудова реализация.
След няколкодневни усилия на местни политици и учители от училището обаче проблемът  се преиначи и в крайна сметка то не бе закрито от ОбС, децата от Божан загубиха възможността да учат при добри условия в Тервел, а другите училища бяха лишени от ремонт и ново оборудване.
Сега нещата имат своето ново развитие. Отдел "Просвета" започна работа по формиране на паралелките за идната година. Извършва се рутинна проверка на училищата, при които има неточности в подадените от директорите списъци на деца. При такава проверка в ОУ "Ал.Стамболийски" в с. Божан се откриха факти, които не могат да се премълчат. Оказа се, че записаните в списъците деца не достигат на училището, за да се осигури съществуването му в рамките на закона. Освен това, дори сред вписаните деца има  "мъртви души". Тези "мъртви души" са учили там и през миналата година. Най-фрапиращият случай е с две деца от едно семейство - Айсел и Бирсен  Джевджет. По официални данни двете деца живеят в чужбина от 1.10.2006 г. Там са и родителите им. Оказа се обаче, че през цялата учебна 2006/2007 те са ходили на училище в с. Божан. Записани са в дневниците за съответните класове, изпитвани са по всички предмети, нанесени са текущи и срочни оценки. По-малкото дете, Айсел, е отсъствало само няколко дни  и част от отсъствията му са извинени.  По-голямото дете също има отсъствия за определен период - неизвинени. Двете дечица ще повтарят същите класове, защото са показали слаб успех и имат двойки по няколко учебни предмета. Не е ясно дали те знаят това, тъй като през цялото това време не са били в България. Освен всичко останало, се установи и че Айсел, като дете от начален етап на обучение, е получавала всеки учебен ден безплатна закуска по националната програма "Чаша топло мляко и закуска".
Въпросите са много. Откритите при случайна проверка нарушения далеч не са невинни. В тях са участвали всички учители от училището. Отдел "Просвета" сезира компетентните органи. Извършеното на практика е престъпление и то трябва да се осъди от закона. НДТ

 


Сходни връзки

"МЪРТВИ ДУШИ" В СЕЛО БОЖАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди