изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:40 EET
Лазерните принтери могат да предизвикат болести    
ЗдравеЛазерните принтери в служебните помещения изпускат във въздуха частици, които могат да предизвикат различни заболявания - от дихателни проблеми през сърдечносъдови болести до рак, съобщи Ей Би Си, позовавайки се на австралийски учени.


Учените от Техническия университет на Куинсланд не знаят още точния химически състав на частиците, нито как те се освобождават. Те обаче препоръчват добра вентилация, за да бъде намалена вероятността частиците да попаднат в дихателните пътища на служителите, както и инсталиранетто на принтерите на места, откъдето вредните частици да не се разнасят в цялото помещение.

Екипът е класифицирал 17 от изследваните 62 марки принтери като "излъчващи много частици". Един от тях например излъчвал частици със същата скорост като запалена цигара. 37 от принтерите обаче не били опасни.

В работно време концентрацията на фини прахови частици в офис помещенията е пет пъти повече, отколкото след това. При лоша вентилация високата концентрация на вредни частици се запазва през целия ден и рискът за здравето може да е доста висок за хората, които са в такива офиси дни и месеци наред, твърдят учените.

Принтерите излъчват повече частици, когато пълнителят е нов и когато се печатат снимки и графики, за които е необходимо повече тонер.

Вдишаните свръхфини частици могат да достигнат до най-дълбоките части на дихателната система, след това оттам - в кръвта.

Екипът публикува резултатите от изследването си в американското списание "Environmental Science and Technology", което излиза в края на седмицата.

Статията съдържа списък с използваните за изследванията марки принтери. Като излъчващи много частици са посочени 12 модела на "Хюлет Пакард" и един на "Тошиба". БТА
 


Сходни връзки

Лазерните принтери могат да предизвикат болести | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди