изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:08 EEST
КАВАРНА СЕ ПОБРАТИМИ С КРУШЕВО    
НовиниВ навечерието на Илинден - 2 август, приключи процедурата по побратимяването на общините Каварна и Крушево, Македония, съобщи кореспондентът на Агенция "Фокус" от Скопие. Меморандум за партньорство бе подписан между кмета на Каварна Цонко Цонев и кметицата на Крушево Лефкия Гажоска. На церемонията са присъствали българският посланик в Скопие ген. Михо Михов, Наум Кайчев, генерален консул на България в Битоля, общински съветници и администрацията от Крушево и делегация от Каварна.

Предвижда се двете общини да работят заедно в сферата на културата, образованието, младежките дейности, спорта и туризма. Съвместно ще бъдат разработвани проекти по различни програми. Кметовете се договориха за поддържане на приятелски връзки между жителите на двете общини и опазване на културно-историческото наследство на България и Македония. Цонев и Гажоска казаха, че ще изпълнят със съдържание подписания договор.
Крушево е град в Република Македония, център на Община Крушево. Намира се в западната част на страната и има население от 5 507 души, от които 4 273 македонци, 1 020 власи, 26 сърби и 11 други. По време на Илинденско-Преображенското въстание в града е обявено временно управление, известно под името Крушевска република, която просъществува 10 дни. В града е образувано временно правителство, в което влизат представители на трите общности - българи, гъркомани и власи. Според Астериос Кукудис, власите в Крушево все още използват името "Virgari за своите съграждани от славяноговорещи семейства".
Днес традиционно в местността Мечкин Камен край Крушево ще се проведат честванията по повод 104-ата годишнина от Илинденското въстание.
 


Сходни връзки

КАВАРНА СЕ ПОБРАТИМИ С КРУШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди