изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:00 EEST
СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО    
ЗдравеПровежда се под мотото "Началото е важно". В болницата в Добрич от почти десет години се работи по програма на УНИЦЕФ по проблемите на кърменето
Министерството на здравеопазването и Националният комитет по кърмене организират пресконференция по повод Световната седмица на кърменето. Тя се провежда от 1 до 7 август у нас под патронажа на Министерството на здравеопазването.

 Тя е част от провежданата от него политика за подобряване на детското здраве, за повишаване на качеството на медицинските грижи за майките и децата, за усъвършенстване на работата на лечебните заведения и другите здравни структури в областта на опазване на майчиното и детското здраве, за разрешаване на демографските проблеми. Мотото на кампанията тази година е "Началото е важно".
Болницата в Добрич от 1998 г. работи по програма, насочена към проблемите на кърменето, припомни завеждащата отделението за новородени д-р Снежана Александрова. Нашата болница бе първата, получила приза "Болница - приятел на бебето". Тя работи по проект на световната здравна организация и УНИЦЕФ. Неговата цел е да се убедят майките в необходимостта от кърменето и ползите му за здравето и развитието на детето. Целият персонал на отделението е преминал обучение от специалисти на Световната здравна организация. Един от акцентите в програмата е кърмачето да се храни само с кърма, като вода се дава само по лекарска препоръка. И ако допреди десетина години много майки са предпочитали да не кърмят децата си, то сега броят на тези, които залагат на кърменето, се увеличава. Има майки, които кърмят до 15-18 месеца, дори и такива с двегодишни кърмачета.
Ползите от кърменето са глобални за развитието на детето, обясни д-р Александрова. Пълното кърмене до 6-месечна възраст подобрява имунитета на детето. Чрез кърмата на майката детето приема имунни тела. Освен това, кърменето осигурява хармонично развитие на детето, според заложения геном на човешкия род.  До 6-месечна възраст кърмачето се развива по-бързо. То е и уравновесено като характер, по-уверено, обясни д-р Александрова.
 


Сходни връзки

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди