изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:02 EEST
Опростихме либийския дълг - мина към фонд Бенгази    
НовиниСредствата за дарението на българската държава в Международния фонд "Бенгази" ще бъдат осигурени за сметка на дълга на либийската държава към България в размер от 56 635 373,85 долара.

Това реши правителството, което одобри проекта за споразумение с фонд "Бенгази" и упълномощи зам.-министъра на външните работи Феим Чаушев да проведе преговорите и да го подпише. С дарените средства България ще подпомогне либийското правителство да продължи да обновява медицинската инфраструктура, лечението на заразените със СПИН либийски деца и изплащането на финансова помощ на техните семейства, съобщи правителствената пресслужба.

Правителството реши да предложи прехвърляне на либийския дълг към България по сметката на Фонд „Бенгази”, заяви след крaя на правителственото заседание вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. На практика България се отказва от вземането си в размер на над $56 млн. Това ще бъде първата вноска на страната ни във фонда, обясни министърът, цитиран от Дарик. Калфин уточни, че това е българското разбиране за участие в международния фонд и то не е съгласувано с либийската страна. Няма и протокол за сумата между правителствата на България и Либия. Досега български фирми са дарявали лекарства за фонда чрез неправителствената организация, оглавявана от кмета на Пловдив, съобщи БГНЕС.
Фонд "Бенгази" е основан на 19 януари 2006 г. като международна неправителствена организация с идеална цел, базирана в Либия. Целите на фонда са хуманитарни и насочени към мобилизиране на финансови и други ресурси и използването им в полза на засегнатите от СПИН-епидемията в Бенгази, припомнят от правителството. За целите си фондът приема средства от "правителствени и неправителствени донори за осигуряване на финансови и нефинансови (in kind) дарения за програми, свързани с последиците от СПИН епидемията в Бенгази", добавят от там.
Обещания за дарения до момента са получени от 27 различни източници. Сред тях са 17 правителства или правителствени организации, 9 компании и 1 неправителствена организация.
Еврокомисията заяви днес, че не е изключено да е имало двустранни довори между Либия и държави членки на ЕС във връзка с казуса на българските медици, но отказа да коментира изявленията на председателя на фондация "Кадафи" Сейф ал Ислам за спогодба между Франция и Либия. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Опростихме либийския дълг - мина към фонд Бенгази | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди