изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:45 EET
БРИТАНЦИ, РУМЪНЦИ И РУСНАЦИ КУПУВАТ ИМОТИ В ДОБРИЧКО    
НовиниСред първите села в Добричко, където се заселиха британци е Соколово. Там вече жителите на Острова са над 30 души, което е почти една трета от жителите му. Англичани има вече в почти всички села в Добричко. Средно по-скромните къщи ново строителство се търгуват между 60 и 80 хил. евро, докато по-луксозните селски домове се продава за 80-100 хил. евро. Срещу тази сума може да се купи 300 кв.  луксозна къща с двор.

Предимно собственици на къщи в Добричка област били представителите на средната класа и по-бедните жители на Острова, разказаха за НДТ брокери. "Бумът у нас в момента е същият, както преди години в Испания. Британците харесват природата и климата на страната, както и факта, че животът у нас им излиза сравнително по-евтино, спрямо родината им" - добавиха още брокери.
Англичаните търсели като цяло евтини имоти, без значение дали се нуждаят от пълен ремонт или от частичен. Колкото са по-отдалечени от морето, толкова цените на къщите са и по-ниски, казаха още брокери. Във вътрешността на Добричка област, по посока към румънската граница, къщите вървели средно между 12 хил. и 25 хил. евро. Над 28 хил. евро обаче стрували къщи, разположени в близост до морето - на територията на общините Шабла, Каварна и Балчик.
Според хора от бранша с недвижими имоти у нас, 80 % от британците купували, за да инвестират, но без да знаят какво точно ще правят с имота. 10 % от купувачите били предимно хора от третата възраст - пенсионери, или такива, на които им предстои пенсиониране в скоро време, за да дойдат и да живеят за постоянно у нас. Само 10 % били хората, които купували с цел директна препродажба, но вече в Англия и на петорно по-високи цени, спрямо платената у нас. "Това обаче пречи на пазара в страната и надува излишно цените на имотите понякога" - казаха собственици на фирми за недвижими имоти в Добрич.
НДТ научи още, че англичаните се насочвали и търсели къщи, към които има и парцели земя. Другото изискване, което поставяли пред брокерите жителите на Острова, била добрата инфраструктура, както и по възможност да няма роми в селото.
 В строителните борси в Добрич вече често могат да бъдат видяни британци с дебели речници - да пазарят, за да стегнат новопридобитите си имоти и да ги направят годни за живеене. Не са редки и случаите, когато нашенски баби и дядовци търсят пък речници, за да се разбират с новите комшии.
По Каварненско пък масово се заселват скандинавци, а близкото до Добрич село Рогачево е известно с това, че там се намира най-голямата на територията на областта руска колония. Рогачевци разказват, че почти всяка втора къща в селото е на руски граждани. Мнозина от тях намирали препитание, като се грижели за имотите на руските си комшии, които идвали само през лятото.
 


Сходни връзки

БРИТАНЦИ, РУМЪНЦИ И РУСНАЦИ КУПУВАТ ИМОТИ В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди