изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:23 EEST
ГУБЕРНАТОРЪТ НА ДОБРИЧ НЕ ОБЯВИ БЕДСТВИЕ    
Земеделие

Кметовете на 8-те общини в областта обаче издадоха заповеди за бедствие заради сушата

 

В началото на тази седмица областният управител на Добрич Динчер Хаджиев ще изпрати декларация по повод тежкото състояние на пролетниците на територията на областта и пораженията върху тях от сушата. Това заяви той пред журналисти след проведената в петък в късния следобед среща между него и кметовете на общини от областта. Декларацията ще бъде адресирана до Министерски съвет и Народното събрание, като очакванията на Хаджиев са тя да бъде подкрепена - освен от местната власт, и от Асоциацията на зърнопроизводителите и земеделски стопани от региона.



Темата на разговора между местната и държавна власт бе пораженията от сушата. Всички кметове на територията на Добрич обявиха бедствено положение, но такова губернаторът не обяви. В декларацията, която ще бъде подготвена, ще се настоява за адекватни мерки за компенсиране загубите на стопаните и осигуряване на възможност да засеят отново. "Не мога да обявя бедствено положение, защото по закон бедствие заради суша няма. При бедствие по нормативни документи има 30-дневен срок, в който трябва да бъдат набелязани мерки за справяне. В случая, за да се справим със сушата, единствено ни трябва дъжд, но това не се знае кога ще стане" - каза още Д. Хаджиев. Според него, загубите на територията на областта при пролетните култури са между 70 и 100 %. "Държавата едва ли ще има ресурс да даде средства на хората от бюджета, както се реши да се дадат за пропаднали площи с пшеница - 35 лв. и ечемик - 30 лв. Тук ще трябва да се търси компенсация от еврофондовете. Моите опасения са, че по-скоро ще пострадат много дребните и средни земеделски стопани, защото няма да имат нужната изискуема отчетна документация за кандидатстване пред еврофондовете" - каза още областният управител.

По данни на земеделските специалисти, до петък са били подадени 294 молби от цялата област за пропаднали пролетни култури. Най-много са молбите от Генерал Тошево - 122, а най-малко молби има подадени от морските общини Шабла, Каварна и Балчик. Засетите площи в областта с царевица са 1 009 381 дка, от които 75 % са в състояние незадоволително, а едва 25 % са в състояние средно, са установили експерти. Положението със слънчогледа в областта е малко по-различно - при него от засетите общо площи 927 870 дка 75 % са в състояние средно, докато 25 % са в състояние незадоволително. И двете култури в момента се намирали във фаза млечна зрялост, коментираха още специалистите.

Пред журналисти някои от кметовете споделиха опасенията си, че сушата и лошата селскостопанска реколта тепърва ще се отразява все по-зле на хората в областта. Според кмета на Ген. Тошево Димитър Михайлов, при тях 80 % от царевичните масиви са пропаднали и 50-60 % от засетите със слънчоглед площи в общината. Кметът на Каварна Цонко Цонев каза, че животновъди масово започнали да колят животните, защото не можели да им осигурят фураж за зимните месеци. Нарочната назначена комисия, която е извършила оглед на посевите в община Каварна, е оценила щетите на 13 млн. лв. само за пролетните култури, каза още Цонев. НДТ

 


Сходни връзки

ГУБЕРНАТОРЪТ НА ДОБРИЧ НЕ ОБЯВИ БЕДСТВИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди