изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:38 EEST
КАРМИЧНА ВРЪЗКА ОТКРИВА С МАРИЯ АВТОРКАТА НА ИЛЮСТРАЦИИТЕ КЪМ ПРИКАЗКИТЕ Й    
КултураРумънската кралица Мария е била меценат, поет, разказвач на приказки и художник

Да изчисти облика на кралица Мария от слуховете и клюките за нея и да я представи като любяща майка и талантлива авторка - тази задача са си поставили собствениците на авторски магазин "Юзината" в "Двореца" в Балчик Елена и Николай Савови. Именно те са издателите на първия превод на български език на "Приказките на кралица Мария", а самата Елена Савови ги е превела от английския оригинал, написан собственоръчно от кралицата.
Мария Александрина Виктория де Единбург е родена през 1875 г. в графство Кент и е със смесено потекло - майка руска дворянка, а баща - английски благородник. Внучка е на легендарната английска кралица Виктория. Детството й преминало в английския кралски двор. На 18 години тя става кралица на Румъния - чрез брака си с румънския принц Фердинанд Виктор Алберт Мейнред де Хохенцолерн. Има шест деца - трима сина - Карол, Николай и Михай, който починал много малък. Както и три дъщери - Елизабет, Мариорара и Илеана. Като кралица събирала овации, но в личния си живот била дълбоко нещастна жена. Била силно привързана към шестте си деца. Запознати с нейните биографии сочат, че е била потискана през цялото време от свекърва си. Тя лишила Мария от правото да възпитава първородния си син, бъдещия крал на Румъния Карол II. Той растял напълно отчужден от майка си. В дневника си кралицата е записала "Любовта живее в моето сърце непрекъснато. Нито едно сърце не може да забрави преживяното".
Нейни съвременници разказват, че тя е била много състрадателна и винаги помагала на бедни и страдащи. Това са черти, които се откриват и в нейните творби. Кралица Мария е била не само поетеса, известна с псевдонима Кармен Силва. Според специалистите, тя дори бива определяна като един от последните романтици на XX век. Оказва се, тази чувствителна жена е била любяща майка и е автор на четири прекрасни приказки. Кралицата ги е написала на родния си английски език. Те за първи път са преведени и издадени на румънски език през 1929 г. 60 години по-късно са преиздадени. Отново на румънски. Едва сега Елена Савови ги превежда на български език. Тя открила оригинала, благодарение на свой приятел, в Румънската национална библиотека. Приказките са философски поглед към живота. Невероятните илюстрации към книгата са на младата художничка Десислава Димова. Тя споделя, че случайно се е докоснала до творчеството и личността на кралица Мария. Елена Савови и съпругът й Николай от няколко години я ангажирали да рисува портрети на кралица Мария. Когато Елена превела книгата с приказките, й предложили да направи илюстрациите. "Когато започнах да рисувам илюстрациите, влязох и останах в приказките три-четири месеца -  споделя художничката. - Исках да хвана историята и да пресъздам образите по най-добрия начин". И добавя, че приказките на кралицата имат мистична, философска насоченост, имат интересни метафори. "За мен те са излизане от затворения кръг на аристокрацията и представяне на широк вселенски мироглед" - допълва илюстраторката. И добавя, че чувството, че е била предопределена да създаде тези творби, е имала и по-рано. То се потвърдило, когато преди броени дни прочела биографията на кралицата и установила, че са родени на една и съща дата - 29 октомври. Картините на Десислава Димова - портрети на кралицата и илюстрации към книгата, са изложени в галерията "Тихото гнездо" до 12 август, откъдето могат да бъдат закупени. На "Приказките на кралица Мария" ще могат да се радват и възпитаниците на детските градини в Добрич, тъй като зам.-кметът Ваня Балчева закупи книжки за всички детски заведения. 
Разходката из "Двореца" ни среща и с други страни от творчеството на румънската царица. Тя не само е била меценат, поет, а както сега става известно - и разказвач на приказки, но и талантлив художник. Мария е обичала изобразителното изкуство, ценяла го е, купувала е картини, но и сама е рисувала. Завещала е на поколенията своя поглед към красотата. В галерията на "Двореца" намираме три нейни творби - натюрморти с цветя. Обичала е сините ириси, белите лилиуми и розите. Именно тези цветя са изобразени на трите платна. Самата тя е казвала, че не е толкова талантлива художничка, колкото сестра й Дюки, споделя уредничката в музея. В градините на Двореца пренесла от любимите си бели лилиуми и ириси, защото й напомняли за родната Англия, за родния дом. И обичала да ги рисува. Като последовател на желанието на кралица Мария да подпомага талантливите автори и да се обгражда с хора на изкуството, през последните години "Дворецът" организира пленери за художници.
 


Сходни връзки

КАРМИЧНА ВРЪЗКА ОТКРИВА С МАРИЯ АВТОРКАТА НА ИЛЮСТРАЦИИТЕ КЪМ ПРИКАЗКИТЕ Й | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди