изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:01 EEST
"ДВОРЕЦЪТ" В БАЛЧИК Е КОПИЕ НА БОЖИИТЕ ЗЕМИ    
ТуризъмБогородица се явила при ремонта на гостната на кралица Мария

Ръководството на държавния културен институт "Двореца" в Балчик има намерение да възстанови манастира на кралица Мария, съобщи директорът му Тошко Гяуров. Той е изграден през 1935-1936 г. - като копие на манастира от град Торичело, до Венеция, където е погребан Атила. Манастирът е бил част от цялостната композиция в двореца на румънската кралица Мария. Той е разрушен от свлачище през 1955 г. Има запазени негови снимки. Ще се разчита на тях за възстановяването му. Както и другите обекти в "Двореца", той също ще се използва за туризъм. "Все повече изследванията ни показват, че тук всичко е било направено със силни религиозни мотиви, с обръщане към Бог" - казва Гяуров. И посочва, че, най-вероятно, идеята на кралицата е била в Балчик да създаде копие на божиите земи. Тук присъстват нимфионът, където Христос е срещнал самарянката, Гетсиманската градина, райската градина и други елементи от Библията. Така библейските земи са представени по достъпен начин, за да могат хората, които не могат да стигнат до Ерусалим, все пак да ги видят, обяснява Гяуров.
Разказват, че когато през 1924 г. 47-годишната румънска кралица Мария Чокойска за първи път посетила тези места, тя се влюбила завинаги в това прелестно и диво кътче от рая и решила да си построи тук лятна резиденция, в която да прекарва възможно най-много време. На 2 километра югозападно от град Балчик тя била пленена от балчишките бели скали и морето, от вековните дървета, полските цветя, от водопадите и ручеите, които се стичали по земята. Дори старите воденици и многобройните каменни чешми омагьосали първата дама на Румъния. През следващите две години по нейна заповед Министерството на обществените имоти изкупило един по един малките парцели земя, заедно със запустелите воденици сред тях.От Италия Мария кани архитектите Августино и Америко, а от Швейцария - цветаря Жул Жани. Много български майстори от околността дават своя труд за преобразяване на имота в елегантна лятна резиденция на кралицата. Мария Румънска кръстила спасителния си дворец "Тенха юва" - "Тихото гнездо".
"Дворецът" в Балчик е специален и с нещо друго. Според запознати, той е единственото подобно място в света, където мирно съжителстват свещените сгради на мюсюлманството и християнството. Заслугата за това има румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. По нейните канони тя вплела в прекрасна хармония десетки култури и влияния, така превърнала любимата си резиденция в едно от най-красивите и причудливи кътчета у нас. Бахайската вяра набляга на единството на всички религиозни учения, които споделят духовни истини и се обявява за всеобщо образование, равнопоставеност на половете, световен мир и световно правителство.
В комплекса си дават среща десетки ориенталски, тракийски, римски и християнски символи, украсили пищните колонади, арките, чешмите и венецианските мостчета. Мостът на въздишките, мавританските водни площи, огромните автентични тракийски делви и римските надгробни паметници съжителстват в хармония сред пищна растителност. Те са освежавани от десетките поточета, водопади и водоскоци. Дворецът бил оформен така, че всеки от принцовете или гостите да бъде максимално уединен в покоите си.
Символите на бахайството сега могат да се видят и на тавана на Гостната на кралица Мария, която наемателите на ресторант "Воденицата" - Димитрин и Светлана Радеви, тази година ремонтират. В помещението, което е на втория етаж, те са вплели елементи от различните култури и религии. Това, че са на прав път, им посочило и знамение, което получили неотдавна. Докато върви ремонтът, те постоянно правят снимки. Когато започнали да ремонтират камината и трябвало да проверят дали добре дърпа дима, също правили снимки. Когато вечерта се прибрали у дома и започнали да вечерят, пуснали снимките на голям екран - да ги прегледат. В миг и двамата застинали. Защото и двамата видели едно и също - причудлив образ в камината. Когато върнали кадрите назад, видението им се повторило. Оказало се, че от влажните чували с цимент, които били сложени и запалени в камината, се образувал образът на Богородицата с Младенеца. За тях това е послание, че са на прав път в това, което правят, за да възстановят любимите кътчета на кралицата в това райско място.
Туристите в "Двореца" през тази година вече са с 50 на сто повече в сравнение с 2006 г., когато са били 700 000, каза Т. Гяуров. Една трета от тях са румънци. А във времето извън активния сезон гостите от Румъния са половината от всички посетители. През юли и август гостите са основно германци и руснаци. "Дворецът" е издал рекламно издание на 150 страници на румънски език.
 


Сходни връзки

"ДВОРЕЦЪТ" В БАЛЧИК Е КОПИЕ НА БОЖИИТЕ ЗЕМИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
"ДВОРЕЦЪТ" В БАЛЧИК Е КОПИЕ НА БОЖИИТЕ ЗЕМИ
Автор: Anonymous да 2007-08-07 @ 18:26 EEST
Трябва да  се  подчертае, че румънската кралица произхожда от Шотландия, град Единбург.Бракът с румънския крал Фердинанд е повторен, след несполучлива женитба с немския престолонаследник. Постоянните изневери на краля я пращат на доброволно "заточение" край Балчик. Кралицата не харесва разгулния живот но румънската аристокрация и огромната мизерия и неграмотност сред румънците, затова се чувства по добре в Балчик!!!
"ДВОРЕЦЪТ" В БАЛЧИК Е КОПИЕ НА БОЖИИТЕ ЗЕМИ
Автор: Anonymous да 2007-08-11 @ 15:40 EEST
двореца на една чужда окупаторка е най срамното нещо за България символ на Геноцид над добруджанци.Мъжът и Фердинанд Румънски е унищожил десетки хиляди българи докато реджината си е вяла байрака и фустите с блюдолизците си в Балчик!Как не Ви е срам да величаете идин поробител!Вие не сте българи а румънски мекерета куцовласи.Не ни цапайте историята,Балчик и България!Двореца си е едно сектанско средище и много добре се знае!Петков111111111111

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди