изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:16 EEST
ВОДАТА В ДОБРИЧКО БИЛА С НИТРАТИ    
НовиниЗаради открито бактериално замърсяване са спрени от употреба две местни чешми

Инспекторите на РИОКОЗ са спрели за употреба градска чешма в Каварна, а за друга в село Полк. Иваново са разпоредили да се постави табела с надпис "водата не е за пиене". Мотивът им е,че взетите проби за изследване са показали, че водата не отговаря на стандартите по микробиологични показатели, като е установено бактериологично замърсяване. Това съобщават от РИОКОЗ, въз основа на извършения през второто тримесечие на годината мониторинг за съответствието на подаваната към консуматорите питейна вода по показателите за качеството.
През тримесечието общо 168 проби питейна вода по микробиологични и физикохимични  показатели са изследвани от РИОКОЗ в Добрич, съобщиха оттам. С отклонения от здравните норми са 18 от пробите. Три не отговарят на изискванията за нитрати, а 15 са показали изменения по микробиологични показатели, но след повторни изследвания е установено, че са в норма.  Все още се чакат резултатите за четирите взети проби на вода за радиологичен анализ, който се извършва в РИОКОЗ-Варна. При изследването на три проби от централни водоизточници е установено, че две не отговарят на стандартите по показатели "нитрати". Взети са и 4 проби вода от ведомствени водоизточници. Една е с отклонение по съдържание на нитрати, но предстои повторно изследване.
От РИОКОЗ съобщават, че не е установена причинна връзка между влошените  качества на питейната вода и регистрираните чревни заболявания в областта. До края на август предстои да се актуализира и преструктурира мониторинговата програма за питейната вода по "зони на водоснабдяване", съвместно с "ВиК", информират още от РИОКОЗ.
 


Сходни връзки

ВОДАТА В ДОБРИЧКО БИЛА С НИТРАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди