изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:59 EEST
САМОДЕЙЦИ ОТ КОТЛЕНЦИ ОБУЧАВАХА ЧУЖДЕНЦИ НА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР    
НовиниПо покана на академията за танцово, музикално и изобразително изкуство /АТМИИ/ - гр. Пловдив, самодейци от Колектива за изпълнение на автентични танци и обичаи при Народно читалище "Й. Йовков" с. Котленци, община Добричка взеха участие в III международен семинар за музикален и танцов фолклор.

Същият е организиран от декана на факултета "Музикален фолклор, хореография и изобразително изкуство" - доц. Любен Досев и г-н Лари Вайнер от Вашингтон, който е организатор за участниците от други държави.

Основната идея на семинара е да се покаже на участниците в него как би могло да се заучи и възприеме това изкуство демонстрирано от знаещи и можещи български самодейци.

Николай Сарандев Мирчев и Тодорка Василева Атанасова - танцьори, Мария Георгиева Костадинова - певица, Стойчо Димитров Стойчев и Добромир Валериев Иванов - инструменталисти /гайда и кавал/ в рамките на тези два дни обучаваха любителите (адвокати, лекари, инженери, учители и др.) от Америка, Япония, Хонг-Конг, Финландия, Холандия, Франция и Израел на български народни автентични танци и песни запазени и предавани от поколения на поколения.

Участниците в семинара с много воля и дух заучаваха типичните за Добруджанския край "Право хоро", "Буеник", "Повлекана", "Талима", "Изхвърли кондак", "Бръсни цървул", "Панделаж" и "Дьоптаяк", представени от Николай Сарандев и Тодорка Василева.

С голямо желание и труд запяха представените от Мария Георгиева песни: "Мама на Георги думаше", "Мър да знаеш, мамо", "Мино, Минке ле хубава", "Дохождай либе, дохождай" и "Тоньова мама думаше".

 Семинарът остана незабравим както за самодейците от Народно ч италище "Й.Йовков" с. Котленци, така и за гостите от Европа, Азия и Америка, които с голямо желание усвоиха показаното. НДТ

 

 


Сходни връзки

САМОДЕЙЦИ ОТ КОТЛЕНЦИ ОБУЧАВАХА ЧУЖДЕНЦИ НА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди