изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:10 EEST
ОБЛАСТНА УПРАВА ПОДКРЕПЯ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ОТ РЕГИОНА    
НовиниГубернаторът на област Добрич изпрати нарочна декларация до президента, министър-председателя, Министерството на продоволствието и горите и министерството на държавната политика при бедствия и аварии

С нарочна декларация, изпратена до Министерски съвет и Народното събрание, областният управител на Добрич Динчер Хаджиев подкрепя исканията за обезщетения по повод нанесените щети по пролетниците на земеделските стопани от областта. Това съобщи за НДТ самият той.
Както вече НДТ писа в края на миналата седмица се състоя среща между Д. Хаджиев и кметовете на осемте общини, като тема на разговор бяха пораженията, нанесени от сушата. Всички кметства бяха сформирали комисии, които след огледите подготвиха протоколи, на база на които голяма част от кметовете обявиха бедствено положение в общините. Средно пораженията върху пролетните култури, според Хаджиев, на територията на област Добрич са между 70 и 100 %.
В декларацията се казва, че настъпилото продължителното засушаване в резултат на високите юлски температури и трайната липсата на валежи в област Добрич са довели до ниски добиви от пшеница и ечемик, напълно провалена реколта от царевица и минимални прогнозни добиви от слънчоглед. "От засушаването са засегнати и останалите земеделски култури. Състоянието на основните култури по общини е следното - община Добричка -  засегнатите площи - 95% царевица и 60% слънчоглед; община Ген. Тошево - засегнати площи - 95 % царевица и 60 % слънчоглед; община Балчик - засегнатите площи с царевица - 90 % и 60% - със слънчоглед; община Каварна - засегнатите площи с царевица са 100 %, а със слънчоглед - 82 %; община Тервел - засегнатите площи с царевица също 100 % и 70 % със слънчоглед; община Шабла - засегнатите площи с царевица са - 80 % и 60 % със слънчоглед; община Крушари - засегнатите площи с царевица са 90 %, а тези със слънчоглед - 70 %" - се посочва още в декларацията.
Губернаторът добавя в декларацията още, че земеделските стопани в региона ще понесат изключително тежки и големи загуби. В областна управа са внесени искания от кметовете на общини за обявяване на бедствено положение в областта, съгласно чл. 50 от Закона за защита при бедствия. Предвид обстоятелството, че е необходимо да съществуват определени условия за обявяването на бедствено положение, т.е. възникналото събитие да засяга или застрашава живота или здравето на населението, имуществото или околната среда в размери, които изискват предприемането на мерки или участието на специални сили и използването на специални ресурси, то депозираните искания не бяха удовлетворени, се казва в документа.
"Въпреки това, декларирам пълната си подкрепа за удовлетворяване исканията на Асоциацията на Българските зърнопроизводители и Асоциацията на семепроизводителите и считам, че е необходимо Държавата да съдейства за прилагането на Регламент (ЕО) № 1857/2006 год. на Европейската комисия.
Подкрепям исканията на кметовете на общините за предприемане на мерки от компетентните държавни органи и институции" - пише още Д. Хаджиев. Сред изброените мерки са - до края на месец септември да бъдат осигурени субсидии на земеделските производители; да бъдат разсрочени кредитите на земеделските производители към Държавен фонд "Земеделие"; да се осигури субсидия или нисколихвен кредит за закупуване на семена и торове за навременна сеитба на площите с есенни култури със средства от държавния бюджет; да бъде възстановен акцизът за горивата разходвани от земеделските производители; да се отпусне субсидия за закупуване на фураж на регистрираните животновъди; да се осигури субсидия на регистрираните пчелари за закупуване на захар, необходима за зазимяване на пчелните семейства.
 С настоящата декларация, изразявайки подкрепата си към земеделските стопани и оценявайки реалното състояние на пролетниците, считам, че неблагоприятните климатични събития са природно бедствие, съгласно тълкуванията и изискванията на чл.1, т.8 от Регламент (ЕО) № 1857/2006 год. на Европейската комисия.
 


Сходни връзки

ОБЛАСТНА УПРАВА ПОДКРЕПЯ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ОТ РЕГИОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди