изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:05 EEST
КАНДИДАТ-КМЕТОВЕ СИ ПОРЪЧВАТ АМУЛЕТИ ЗА ПОВЕЧЕ ИЗБИРАТЕЛИ    
НовиниЗа всички култури по света косата е много силен амулет, твърди етнографът Ангел Гоев

Животинският зъб е универсален амулет, с който си служи както българската култура, така и индианската. Няма култура по света, която да го няма като талисман. Може да е зъб на вълк, на мечка, или на глиган. Или на друго животно. За предпочитане свирепо. Общото е, че зъбът е с дупка и се окачва на врата. Това обяснява етнографът от Габрово ст.н.с.д-р по история Ангел Гоев. Той не само се занимава с научното изследване на талисманите и амулетите у нас и по света. Но и сам прави такива. Именно с изложба от възстановки на старинни образци амулети и талисмани, изработени според традиционните обредни технологии на траки, славяни и прабългари, а впоследствие станали общобългарски, той бе гост на Етнографската къща в Добрич. Народната традиция го обгръща в множество магически вярвания и представи. Вярва се, че амулетите и талисманите се правят от 40 вида дървета. Всеки амулет има своя дървесен вид. Специфично е от коя част на дървото се правят. За някои трябва да е от горната част на короната, за други от средния или от долния край. Зависи и от коя страна на дървото - източна, западна, северна или южна, както и по кое време на денонощието ще се прави. При своите пътешествия и изследвания вече 20 години по света Ангел Гоев е установил, че има много общи елементи при изработването на амулети и талисмани. Няма култура по света, която да не използва животинския зъб. Дори от най-ранните. На територията на България също първите амулети са мечи и вълчи зъби. Най-ранната поселищна форма на живот е пещерата Бачо Киро и там изобилства с такива. Подобни могат да се намерят и при индианците, както и в Индия. Могат да се открият до 15 хиляди години назад. В епохата на средния палеолит те изобилстват, но ги има още от появата на човека на земята, обяснява Ангел Гоев. За изключително силен амулет при всички култури се смята и косата.  Смятало се е, че силата на човека има вместилище - главата. Но повечето племена оприличават главата с косата. Затова при индианците е било популярно скалпирането.  По този начин те отнемат от силата на врага и притежавайки го стават по-могъщи. В българската народна традиция косата е изключително важна. Ако трябва на човек да му се въздейства по магически начин, трябва коса. Така за любовна магия най-важно е да намериш косъм от любимия си. Затова в българските вярвания, когато жената се подстригва или реше с гребен не бива и косъм да падне. Тя трябва да ги събира и да ги пази на скришно място. При обредното сплитане на невестата всеки косъм се пази, както и при бръсненето на младоженеца се внимава да не падне нито един косъм. Защото се е смятало, че ако някой вземе този косъм може да му въздейства по хиляди начини. Дори се е вярвало, че, ако птиче вземе косъм от женска коса и го използва за сплитане на гнездото си, то собственикът на косъма цял живот ще го гони главоболие. Счита се, че така ще му се увие главата, както е увит косъмът.
Оказва се, че всяка майка у нас също прави магически обреди като хвърля пъпчето на новороденото на определено място, където очаква да бъде призванието на детето й, или прибира първата му коса така че да предначертае какъв човек ще стане. Косъмът идентифицира човек, смята етнографът. Ако родителите искат детето да стане учен човек, то косъмът трябва да бъде хвърлен в черковния двор или в училището. По същия начин е и с пъпа, който е връзката между майката и детето, връзката на новопоявилия се човек с отвъдния свят. Тази връзка като се прекъсне, се предопределя пътя на току що дошлия човек. Така където се хвърли пъпа, такъв ще стане човекът. Това са неща, които все още се правят. И това ще съпътства човека подсъзнателно доста време, смята ученият. Той обяснява, че това са древни, примитивни вярвания, но космите не само на хората, но и на животните, имат особено значение. И посочва, че универсалният талисман за българите е била конската опашка и грива. В различните култури става въпрос за различна интерпретация на едно и също нещо. Амулети, талисмани или традиционна защита има навсякъде. Само че има различия в наименованието и в принципната схема на приложението. Заложена е идеята за защитата и опазването на живота. Затова първо в семантиката при обредите е заложена идеята за плодовитостта и опазването или т.нар. свещен брак между великата богиня Майка Земя и великия бог Небе. Този брак се смята за основа на живота и опазването. Тази идея е заложена чрез символиката в знаците, които се използват. Например, това са два триъгълника, допрени с върховете си - горен и долен триъгълник. Те представляват земята и небето в техния свещен съюз. Ако се вгледаме в шестолъчната звезда, звездата на Соломон или Еврейската звезда,- обяснява Гоев, -  ще видим, че тя всъщност е два триъгълника, вписани един в друг. Това е същата тази хиерогамия - съюза между небето и земята. Тази идея е заложена също и в горно и долно, както и на цветово ниво - синьото е небето, червеното - земята, а зеленото - плодовитостта.
При Асен Гоев си поръчват амулети всякакви хора. Включително и политици. Казва, че е правил амулети на хора от целия партиен спектър, от различни етажи на партийната йерархия. Сред клиентите си е имал и кандидат-кметове, пожелали амулет за повече избиратели преди избори. Споделя, че амулет за избори се прави като за алъш-вериш или за любовна магия. Принципът все е на прилепчивостта и на висенето. Принципната схема е насочена към привличането на много мющерии. Затова обикновено се използват такива средства, които отговарят на идеята за висене, също както при любовната магия. Често се използва прилеп или крило от прилеп, за да висят ергените на момините порти или мющериите за търговеца, или избирателите за кандидат-народния избраник. Използва се и идеята за прилепчивост. Навремето когато кираджиите използвали за далечни пътувания  биволи и волове, търговците много търсели прилепените за опашките на животните репеи. Така съвсем елементарно репейче, което търговецът е видял под опашката на вола, било голям талисман и той го слагал на видно място в дюкяна си, за да се лепят клиентите.
Запитан не се ли приема като съвременен вещер Гоев обяснява, че е просто съвестен изследовател на старата народна вяра, етнограф, но е навлязъл доста и в практическата част. Опитва се да направи още една стъпка след това и да направи обредните вещи такива, каквито са ги правели навремето. Но обяснява също, че вещер произлиза от славянската дума "вещ", което означава вещ човек. Вещерството е било очерняно от християнството, което не е можело да си позволи да има такива стари славянски вярвания. Отричало го е и го е заклеймявало. За сметка на това именно при това очерняне служителите на християнството били толкова старателни, че са дали едни от най-добрите извори за информация за древните амулети и талисмани. В западния свят дори има специални трудове на светата инквизиция и на светите отци, които подробно описват какво не трябва да се прави, което е как точно може да се направи, обяснява Гоев. Именно тези творби са единия от източниците пи неговите изследвания. Черпи информация от археологически находки, а също и от хора в цялата страна, които са носители на народните вярвания.  Дори е ходил да чиракува при някои от тях, за да научи обредната направа, така, както трябва да се направи. Казва, че в планината, която е по-консервативна, тази информация е по-запазена, докато във ветровитата равнина вече много малко хора знаят как се правят амулетите и талисманите. Самият етнограф носи изработени от него амулети. Казва, че поддържа връзка с повечето от хората, които са се сдобили с талисман от него, и те ги приемали добре.
 


Сходни връзки

КАНДИДАТ-КМЕТОВЕ СИ ПОРЪЧВАТ АМУЛЕТИ ЗА ПОВЕЧЕ ИЗБИРАТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди