изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:16 EEST
РАЗКРИХА ДЕТСКИ ГРОБ НА КАЛИАКРА    
ИсторияСамо седмица от началото на разкопките на нос Калиакра, които тази година са подновени от екип с ръководител Бони Петрунова, археолозите са разкрили детски гроб. Това съобщи за НДТ Б. Петронува. "Датировката е VI - VII в. от новата ера.

Беше намерена и малка обеца и малки дарове. Това допълнително обогатява археологическия материал, който е разкрит до момента. Същевременно продължава работата ни по разкопките на крепостната стена. Намерихме вече старобългарски апликации, което доказва категорично, че и на Калиакра, както в Плиска и Преслав е имало прабългари" - категорична е специалистката. Очакванията на археолозите са да разкрият максимално голяма част от стената, за да почерпят по-богат материал. Според Б. Петрунова, която е участвала преди близо 20 години и в разкопки на нос Чиракман, има вероятност с времето да се потвърди една от версиите, че синът на деспот Добротица - Иванко, е изнесъл градът столица Карвуна именно на нос Чиракман.
 


Сходни връзки

РАЗКРИХА ДЕТСКИ ГРОБ НА КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди