изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:08 EEST
ПО ПРОГРАМА ФАР ОБУЧАВАТ БЕЗРАБОТНИ РОМИ    
НовиниПодбраха участниците в курсовете по проект "Подкрепа на ромската общност в община Тервел за заетост в земеделието", съобщиха от кметството. Подборът е извършен от комисия с представители на ИА ФАР на МТСП - регионално звено Добрич , ДБТ Тервел, Община Тервел и ПГАС Добрич. Проектът се реализира от общината и ПГАС Добрич. Финансира се от Програма ФАР по бюджетна линия "Интеграция на уязвимите малцинствени групи на пазара на труда". Подбрани бяха чрез интервю 45 безработни мъже и жени от с.Каблешково и 15 от с.Градница. Изискването е кандидатите да са грамотни , т.е. да са завършили четвърти клас.

Хората от Каблешково ще бъдат разделени в три групи от по 15 човека и всяка група ще се обучава по една от трите специалности: "фермер", "монтьор на селскостопанска техника" и "насърчаване на собствен бизнес в земеделието". Обучението на трите групи започва от днес и ще се води в сградата на училището в с. Каблешково. Ще продължи 2,5 месеца. За целия период на обучението си курсистите ще получават стипендии в размер на 90 евро месечно.
Безработните от с. Градница ще преминат 5 месечен курс на ограмотяване. Изискването за включването им в курса бе да не са завършили 4-ти клас. Те също ще получават стипендии. Всички стипендии се осигуряват от бюджета на проекта и по никакъв начин не ощетяват общинския бюджет.
След като преминат успешно курса по ограмотяване, безработните от Градница ще бъдат включени в трите специалности по проекта и ще ги завършат в Тервел. Това ще стане през последната фаза на проекта,когато ще бъде готов и новия квалификационен център. Той ще се помещава в основно ремонтираното бивше общежитие в Тервел. Средствата за ремонта са отново от бюджета на спечеления проект по Програма ФАР.
 


Сходни връзки

ПО ПРОГРАМА ФАР ОБУЧАВАТ БЕЗРАБОТНИ РОМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди