изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:03 EEST
15 АВГУСТ - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА    
ОбществоТова е вторият празник, посветен на Божията майка, с който се отбелязва нейната смърт. Православната църква днес отбелязва Успение на пресвета Богородица

Според православието, Света Богородица е покровителка на Света гора Атонска. За това как точно тя е станала покровител на обителта има църковно предание, което разказва следното: "Когато апостолите хвърлили жребий кой къде да отиде, за да проповядва Благовестието, пресветата Богородица пожелала да дели с тях трудовете им, и казала да хвърлят жребий и за нея. Паднало й се Иверската земя и Света гора Атонска. Но, Ангел Божий й се явил и казал да не напуска за известно време Йерусалим. Няколко години след това тя пожелала да посети Лазар и се отправила на кораб за остров Крит. По пътя се вдигнала страшна буря. Корабът се отклонил от пътя си, отдалечил се от Кипър и стигнал до Света гора. Там имало езически храм, пълен с идоли. Но, щом Пресветата Дева слязла на сухо, идолите паднали и св. Богородица разказала на изплашените жители за своя Син Иисус Христос. Мнозина повярвали и Божията Майка казала: "Това място ще бъде мой жребий, даден ми от моя Син и Бог. Няма да оскъднее Божията милост на това място и аз ще му бъда застъпница!" Затова отците на св. Атонска гора и досега смятат Божията Майка за своя особена покровителка и наричат Света гора "Жребий на Божията Майка".
Според народните представи, Богородица закриля майчинството, родилките и техните деца. Вярва се също така, че тя е посредник при приемане душите на умрелите на оня свят и помага на разкаялите се грешници, като намалява наказанието им.
Празникът се чества предимно от жените, като за този ден те заместват обреден хляб, наричан богородична пита, и го раздават заедно с плодове за здраве, но и за душите на умрелите. В някои райони на Голяма Богородица се правят общоселски сборове - на различни оброчни места или край черкви и манастири, свързани с името на християнската светица-майка.
 


Сходни връзки

15 АВГУСТ - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди