изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:02 EET
ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НАБИРА СРЕДСТВА ЗА ЦЪРКОВЕН ХРАМ    
ОбществоДарителска кампания за набиране на средства за изграждане на църква "Свети Георги Победоносец" под наслов "Да съградим своя храм заедно" се провежда в Тервел.

 "През лятото на 2006 г. общината и Църковното настоятелство започнаха да градят църквата на Тервел. От зейналия преди 14 години изкоп постепенно "израства" сграда на хубава и голяма православна църква", сподели за НДТ зам.-кметът Дияна Илиева. За градежа й обаче ще са необходими още средства, които общината и настоятелството се надяват да наберат чрез кампанията. Дарените пари ще бъдат изразходвани за закупуване на строителни материали, с които да се продължи строителството до края на сезона. След приключване на кампанията имената на всички, дали своята лепта ще бъдат вписани в книгата за дарения на храма.
Началото за новия храм, който сега се строи, е поставено преди 16 години - през 1991 г., разказа Дияна Илиева. Мястото за градежа е избрано и осветено от свещенослужител на Доростолската митрополия. През 1992 г. е изработен технически проект, същата година е направена и първата копка. Две години по-късно дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет отпуска 3000 лв., с които е заплатена стойността на земята.
През 1993 г. са положени основите на храма. След това обектът е замразен. В периода 1999-2003 г., са правени опити да се преработи техническият проект, за да се намалят площта и обемът на сградата. Имало е становище, че квадратурата 365 кв.м. е прекалено голяма за, но преработване така и не е направено. През 2004 г. кметът на Тервел Живко Георгиев прави консултации с цел препроектиране на готовия проект. В крайна сметка са отхвърлени всички варианти и се решава строителството да бъде извършено по вече съществуващия. Пак през 2004 г. с решение на Общинския съвет се възстановява заплатената за мястото сума и парцелът се дарява от общината за градеж на църковния храм.
Тринадесет години след изливането на основите - през пролетта на 2006 г., работата по строежа се възстановява. До края на строителния сезон на същата година са завършени армировъчните, кофражните и бетоновите работи по цялата площ на основите. За това от общинския бюджет са разходвани 33 000 лв. В строителството се наемат местни хора. В началото на това лято се довърши т. нар. "кота нула"- изля се масивна стоманенобетонна плоча над сутерена на сградата. За това се разходваха 56 000 лв. от общинския бюджет. В момента се изпълняват кофражни работи и зидария. На 13 август Доростолската Митрополия предостави за строежа 5 000 лв. държавна субсидия. Тя ще бъде разходвана за заплащане на труда на заетите в строежа работници. НДТ

 


Сходни връзки

ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НАБИРА СРЕДСТВА ЗА ЦЪРКОВЕН ХРАМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди