изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:46 EEST
КАВАРНА Е С НАЙ-ВИСОК КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ ОТ ОБЩИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ    
НовиниВчера кметът на община Каварна Цонко Цонев получи официално от изпълнителния директор на "Българска рейтингова агенция" АД Тодор Георгиев сертификат за кредитен рейтинг на общината, който е и най-високият, даван на кметство до момента "АА +++".

"Следващият най-висок, който може да бъде получен от община, е "ААА", но досега не се е родила общината, която да има такъв", каза при връчването Тодор Георгиев.
Той разясни, че от общо 264 кметства в цялата страна едва 50 са тези, които имат изработен кредитен рейтинг. "Кредитният рейтинг два възможност на община Каварна да се включи в информационно-аналитичния модел на МРРБ с определен коефициент и е една стабилна възможност за участие в проекти, финансирани от структурните фондове" - коментира Георгиев. Добрата оценка и високият кредитен рейтинг се дължат на факта, че община Каварна има съотношение собствени : държавни приходи - 60:40, което означава, че общината не зависи от траншовете на държавния бюджет и дава гаранция за инвеститорите, каза още Т. Георгиев. Изпълнителният директор на "Българска рейтингова агенция" заяви още, че според оценка на евроексперти, очакванията на Европа за усвояване на средствата от структурните фондове от България и Румъния през първите години е в рамките на 20-25 %. Той прогнозира още, че през есента, когато стартират оперативните програми, ще се стигне до сблъсък между местните и централна власти, защото общините ще засипят 5-те министерства с проекти, но не всичките отговарят на критериите на ЕС. "В Евросъюза има 5 млн. общини и всъщност формализма движи структурите му напред. Именно по тази причина ще настанат караниците между местните и централната власт, която ще връща проекти за доработване и оправяне" - каза още Т. Георгиев.
 


Сходни връзки

КАВАРНА Е С НАЙ-ВИСОК КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ ОТ ОБЩИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди