изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:39 EEST
Шефът на университетските ботанически градини се отказва от българско гражданство, ще търси убежище в Русия    
НовиниСофия. Директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев възнамерява да изпрати молба до президента, с която ще поиска да бъде освободен от българско гражданство.

Пред Агенция “Фокус” Косев заяви, че не желае българско гражданство и ще потърси политическо убежище в Руската федерация. Намерението на Косев е следствие от днешното правителствено решение за промяна на статута на Ботаническата градина в Бълчик.
“Три лоши неща се случват в тази страна в момента. Първо – политическа диктатура срещу едно автономно висше учебно заведение – Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Университетът е създал, управлявал и владял до днес Университетската ботаническа градина в Балчик, която се състоеше от същинска паркова част и помощни терени”, посочи Косев. “В момента правителството ни отнема градината и ни казва да развиваме научно-образователна дейност в разсадника и стопанския двор. Само че Софийският университет не е аграрният университет и ние такива дейности нямаме. Ние се занимаваме с наука и образование в областта на биологията, опазване на растителното биоразнообразие, а не със селско стопанство и отглеждане на китки. Това никога не ни е било задача”, каза още Косев. “Второто трагично нещо е, че изпълнителната власт не желае да се съобрази с решенията на съдебната власт и ги подменя по целесъобразност. Третото нещо, което е притеснително е че министърът на културата Стефан Данаилов позволи да бъде прокарано през Министерски съвет решение, което е във вреда на обществото. Защото решението на кабинета е във вреда не на университета, а на обществото”, допълни Косев.
Мартина БОЗУКОВА
 


Сходни връзки

Шефът на университетските ботанически градини се отказва от българско гражданство, ще търси убежище в Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди