изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:15 EEST
Гяуров: Защо, г-н Биолчев, заблуждавате обществото с невярна информация    
НовиниВ отворено писмо до ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Боян Биолчев, директорът на държавния културен институт "Двореца" - Балчик Тошко Гяуров го обвинява, че заблуждава обществото. Публикуваме пълният текст на писмото:

"Защо, г-н Биолчев, заблуждавате обществото с невярна информация?!
Защо искате да "палите държавата от четири края" и да "сваляте царе"? Защо е този евтин популизъм -"ограбването", "отнемането", "разрушаването", "оскверняването"...?

Защо хулите Министерството на културата и министъра, мен и моите колеги? Кой какво ви отне? Какво Ви накара да паднете толкова, че да започнете да заблуждавате и лъжете обществото до степен, в която чак сам да си повярвате?

Наред със силните думи, които Вие и г-н Красимир Косев използвате, защо не разкажете на хората откъде възникна конфликтът между нас? Ако Вие не си спомняте, аз ще Ви припомня.

Както на всички е известно, посетителите плащат такса. По онова време, през 2002 г., имаше една каса. Заварих действащо между страните писмено споразумение със срок 3 години, по силата на което юридическото лице, чийто директор съм, събира парите и след това Ви превежда 50%. Така и се случи. Събирах парите и Ви превеждах значителни суми, за което, разбира се, си има документи.

След няколко месеца ми направи впечатление, че нищо в комплекса не се подобрява. Паркът беше в ужасен вид (има снимки оттогава) - беше обрасъл с бурени, цветята не се поливаха. Голяма част от градинките в централната част и между вилите пустееха. Поддържани бяха само главните алеи около входа, "Аллах бахча" и кактусовата колекция.

Потърсих за среща г-н Красимир Косев, директор на ботаническите градини. Моят въпрос беше много прост, г-н Биолчев. Попитах: "Къде разходвахте парите, г-н Косев, аз съм Ви превел 150 хиляди лева, а нищо не се променя? Поддържането на парковете и градините е Ваше задължение, а аз трябва да Ви превеждам средствата". Не получих отговор.

След това с писмо от Министерството на културата бе поискан официален отчет за това къде Софийският университет харчи тези пари и защо парковете и градините са в ужасно състояние. След отказ да се даде такъв отчет Министерството спря да ви превежда пари.

С решение на министъра на културата аз и моите колеги започнахме да се грижим за парка и градините. Преди това обаче дойдох при Вас и Ви разказах всичко. Вие, г-н Биолчев, ме убедихте, че ще предприемете мерки. И наистина ги предприехте. Заведохте съдебни дела. Досега - 13 дела!

Това са изразходвани средства от държавния бюджет, от хората, които карате да спускат сега черни знамена. Но да се върна към началото... След като Вие не работехте или работехте лошо, Министерството на културата започна да наема трети лица, за да свършат Вашата работа. През 2004 г. то възложи да се изготви експертен анализ на цялостното състояние на градината.

Защо не казахте на обществото, г-н Биолчев, за резултатите от тази експертиза?
Имаше парк, но 70% от него боледуваше. Градините, такива каквито са били към 1955 г., ги нямаше! Имаше бурени, саморасли треви, храсти и дървета. Това констатираха експертите.

Ваш експерт на едно съдебно заседание каза, че това са естествени екосистеми.
Зад научните понятия ли ще скриете липсата на работа и добро стопанисване?
След като се видяха резултатите, министерството, чрез Държавен културен институт - "Двореца" Балчик пое изцяло грижата за парковете и градините.

Достъпът на Ваши служители до територията на комплекса беше забранен. Това направих със Заповед от 2003 г., за която Вие сезирахте прокуратурата. Констатацията на Прокуратурата е, че заповедта е правомерно издадена и не са нарушени никакви Ваши права.

Защо не казахте на обществото, г-н Биолчев, че след тази дата Вашите служители не влизат тук, за да работят? Те влизат само за да ги снима телевизия или за да поставят етикети на растенията, засадени, между впрочем, от Министерството на културата?

Защо не казахте колко много етикети с латински наименования има навсякъде, дори на празни места? Защо не казахте как се поставят някои от тях - с телбод, върху самите растения и дървета, върху живите клони?Не обсъждам грешките по етикетите. Защо не казахте, че отново направихте "акция етикети" преди две седмици, вероятно за да може сега да ги снимат медиите?

Защо не казахте, че от 1955 г. ползвате над 11 декара, върху които никой не Ви е пречил и няма да Ви пречи за нищо - да построите оранжерия, да садите, да провеждате опити?

Защо не казахте, че от 08.08.2003 г. поставихте каса на входа и започнахте да събирате пари, без да влагате средства в развитието на комплекса, за разлика от Министерството на културата? Защо не казахте, че част от тази пари харчите за награди по конен спорт, което може да се провери и в интернет?

Защо не казахте, че министър Данаилов три пъти с конкретни писмени предложения Ви помоли да решите споровете? Предложи Ви оранжерия и сграда, в която наистина да се развива научна дейност и която да бъде естествена част от комплекса? Вие обаче казахте дословно: "Ламбо, дължите ми 300 000 лева!"
Господин Ректор, защо отидохте в съда? Защо не предприехте действия, с които да намерите решения на конфликтите? И двете ведомства са държавни, и двете се издържат от държавния бюджет.

Защо не поддържахте добре това, което ви бе предоставено преди 50 години и за което ви бе платено? Защо не казахте на обществото, г-н Биолчев, че Лесотехническият университет за една пета от сумите, които Ви плати Министерството на културата, и за срок от една година направи това, което филиалът на Вашия Биологически факултет не направи за тези 50 години?

Защо Министерството на културата само за четири години възстанови почти целия парк на комплекса и изгради изцяло нова градина /на мястото на пустеещ паркинг/, което Вие пред медиите изтъквате като свое дело? Мислите ли, че сте добър стопанин?

Твърдите, че унищожавам Ботаническата градина. Кажете какво точно унищожавам? Бъдете конкретен - с дати, цифри, брой растения. В следствено дело, заведено от Вас се констатира обратното - че ние ги съхраняваме. Бъдете толкова конкретен, колкото сте, когато цитирате номерата на съдебните решения.

Знаете ли колко нови растения е засадило и засяло в комплекса Министерството на културата?! Не, няма откъде да знаете, защото дори не сте идвали тук. А ако сте идвали, никога не сте потърсили мен и моите колеги, за да поговорим, да чуете и нашето мнение. Тогава щяхте да разберете, че още през първата година - 2003-та, сме засадили над 300 броя дървета и храсти от 58 нови вида...
Знаете ли кой изтръгна прясно засадени от мои служители рози?

Защо от 2004 г. Министерството на културата трябваше да купува и засажда декоративни растения? Виждали ли сте снимките от 1955 г., когато дворецът и паркът са Ви били поверени за поддържане? Защо го съсипахте, г-н Биолчев? Защо позволихте на г-н Косев да изиграе ролята на шивач от приказката "Новите дрехи на царя"? Защо не му поискахте отчет, така, както министърът на културата иска от мен и ме държи отговорен?

Защо не водихте студенти и научни работници, които да обучавате, така, както правят Лесотехническият университет и другите организации, ангажирани с комплекса? Откакто за него се грижи Министерството на културата, мястото е сменило облика си и в скоро време парковете и градините ще са изцяло възстановени.

И нека Ви кажа най-важното!
Никой няма да унищожава нищо. Никой няма да строи "къщички, кафенета, хотели и дискотеки". Никоя "групировка" няма да влезне тук. Министър Данаилов е гарант за това. Аз също ви го заявявам. Не заблуждавайте обществото!

Не подвеждайте по непочтени каузи младите хора, които сме Ви поверили да учите на морал, труд и уважение. Напротив, мотивирайте ги заедно с Министерството на културата да направят това място още по-прекрасно!
Не ги лъжете!

Министерският съвет на Република България не Ви отне нищо! Напротив, по искане и настояване на министъра на културата за пръв път, с оглед на действащото законодателство, Ви даде право да управлявате имот, който е публична държавна собственост. Решението е целесъобразно, г-н Биолчев. Ако сте добър управител, има какво да управлявате.

Не "запалвайте държавата" и не противопоставяйте съдебната и изпълнителната власт. Много хора Ви вярват и не подлагат на съмнения казаното от Вас - казаното от Ректора на Софийския университет.

До скоро и аз Ви вярвах. Но това, което последните седмици огласявате чрез медиите, е възмутително и невярно! Именно то ме провокира за пръв път след толкова години и против принципите си да разкажа какво всъщност се случи.
Защото г-н Косев, министърът на културата и аз знаем истината. Вече я знаете и Вие. Отговорността е или Ваша и или на Вашите подчинени. Истината е, каквато я изложих по-горе.

Вие знаете ли, че Държавен финансов контрол ми състави акт и ми бе наложена санкция за това, че превеждам пари на Софийския университет? Приеха, че нямам правно основание, както и че липсват доказателства да сте изпълнили това, за което Ви е платено.

Одитният доклад е факт и всеки може да го прочете. За времето, в което Вие стояхте из съдебните зали, аз и колегите ми работехме и продължаваме да работим тук. За нас решението на Министерския съвет не променя отношението и отговорностите ни към това прекрасно място. Както и целта която сме си поставили.

Вие можете да помогнете, стига да имате желание. Решението на Министерския съвет дава законодателната рамка, дава Ви правата и Ви вменява отговорностите.
И още нещо - това е Паметник на културата. Културата е общочовешка ценност. Още повече в условията на Европейския съюз наш дълг и отговорност е да съхраним тези паметници.

Твърдите, че това не е български паметник на културата /"Неделя 150" 26.08.2007/. Значи ли това, че Турция трябва да отрече историческата и културна стойност на Троя?! Моля Ви, спрете медийната си война, престанете да пишете писма и се захванете с тази работа, щом Ви е толкова много на сърце. Аз и моите колеги го правим и ще Ви помогнем", пише Тошко Гяуров.

actualno.com

 


Сходни връзки

Гяуров: Защо, г-н Биолчев, заблуждавате обществото с невярна информация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди