изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:55 EEST
УЧАТ РОМИ ОТ КАВАРНА КАК ДА ВЪДЯТ БИЛКИ    
Общество
100 безработни лица и 26 земеделски производители от ромски произход от община Каварна ще бъдат обучени в билкопроизводство.

Това ще стане по проект "Квалификация, интеграция, заетост и достоен живот за роми" на Бизнес център Добрич, в партньорство с община Каварна, Балканска фондация "Разнообразие" и Национална мрежа за бизнес развитие. Проектът е с продължителност една година и е на стойност 176 086 евро. По него в Центъра за подкрепа на земеделието в общината ще бъде извършен ремонт и оборудване на зала, в която ще се провежда обучението. В село Българево пък ще бъде създадена сушилня и билкоподготвителна база. Ромите ще отглеждат многогодишни билки - лайка, маточина, шипка, хизоп и редица други. Билките ще бъдат засяти напролет върху 100 дка общинска земеделска земя, която ще бъде предоставена от община Каварна.
Проектът се финансира по програма ФАР "Интеграция на пазара на труда на етническите малцинствени групи". Крайната цел е 25 от безработните роми да бъдат регистрирани като земеделски стопани, като те ще получат срещу 5-годишен договор и по 4 дка от общинската земя, за да отглеждат билки и да стартират свой собствен бизнес. Предвидено е още в края на проекта други 10 безработни лица, показали най-добър успех, да бъдат наети в билкозаготвителния цех и сушилнята в Българево. Партньорите по проекта са помислили и за осигуряване на целогодишна заетост на цеха и сушилнята. През зимния период те ще могат да се ползват за сушене и отвяване на бобови култури и семена.
 


Сходни връзки

УЧАТ РОМИ ОТ КАВАРНА КАК ДА ВЪДЯТ БИЛКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди