изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:44 EEST
Брюксел пита кабинета за сделката "Тракия"    
Европейски съюзСъдбата на магистрала "Тракия" остава под въпрос и заради развихрилия се скандал с една от фирмите в концесията - португалската "Сомаг".

Оказа се, че компанията е финансирала незаконно партията на шефа на ЕК Жозе Барозу при местните избори в Португалия през 2001 г. Именно ведомството на Барозу разглежда всички жалби за концесията на родния аутобан.

"Сомаг" е част от испанската група "Сасир Вайерхермосо", в която се твърди, че има акции царският син принц Кирил. Именно кабинетът на Симеон Сакскобургготски подписа скандалния договор за "Тракия".

Брюксел поиска кабинетът да даде обяснения по някои скандални моменти в договора за концесията на магистрала "Тракия". Еврокомисията вече е изпратила писмо с конкретни въпроси.

В документа се иска разяснение от управляващите за определените компенсации при липса на достатъчно трафик по пътя от София до Бургас, за гаранциите по банковия заем, който ще теглят чуждите фирми за доизграждане на магистралата, и за размера на лихвите, при които ще се връщат държавните субсидии.

В зависимост от отговорите Брюксел ще реши дали да заведе дело срещу държавата за незаконно предоставяне на помощ и да спре отдаването на аутобана на българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД.

Решението на ЕК се очаква до средата на септември. Брюксел трябва да се произнесе по жалбата на столичния кмет Бойко Борисов, който атакува концесията с българо-португалското дружество, защото е неизгодна за държавата.

Анексът към договора трябва да бъде разгледан от генерална дирекция "Конкуренция", която след приемането ни в ЕС одобрява подобни сделки вместо родната Комисия за защита на конкуренцията.

След около месец се очаква и "Евростат" да се произнесе има ли държавни гаранции в договора за "Тракия".

Заради предизвестеното негативно становище ангажиментите на държавата ще бъдат вписани като разход в бюджета. Това обаче ще наруши бюджетния дефицит и той ще надхвърли 3%, колкото са изискванията на ЕС.

За да се измъкнат, министрите решиха да вписват в разходната част на хазната само сумата за съответната година от концесията, без парите да се харчат.

Средствата обаче ще трябва да бъдат спестени от други пера, като изплащане на заплати и пенсии, здравеопазване или изграждане на шосета например.

""Евростат" не наказва, затова започваме да строим пътя през октомври", призна строителният министър Асен Гагаузов.

Протестно писмо срещу държавните гаранции в сделката ще изпрати до Брюксел и неправителствената организация "Прозрачност без граници", съобщи антитръстовият адвокат Димитър Кюмюрджиев.

standartnews.com

 


Сходни връзки

Брюксел пита кабинета за сделката "Тракия" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди