изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:30 EEST
Стефан Данаилов: Министерство на културата няма да затваря комплекса "Двореца" в Балчик    
НовиниСофия. Упрекът, че Министерският съвет е взел решение зад гърба на Софийски университет, не е верен. Отношението на Министерството на културата към тази голяма научна институция - Софийски университет е най-добронамерено.

Това каза министърът на културата Стефан Данаилов по време на пресконференция, на която изказа позицията си по случая с ботаническата градина в Балчик, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ние сме готови да подпомогнем научната дейност на студенти и научни работници и няма да затваряме вратите на комплекса "Двореца" в Балчик. Крайно неудобно ми е и не е в моето възпитание да коментирам толкова много лъжи по адрес на Министерството на културата. Можем да си подадем ръце и да си сътрудничим, защото един от приоритетите на Министерство на културата е съхранение и социализация на паметниците на културата", каза още министърът на културата Стефан Данаилов. Той заяви, че може още пет дни да е министър на културата, но няма да позволи разграбване на българската култура и унищожаването й. Данаилов посочи, че парите, които са дадени на университета до сега за поддържане на парка, са 612 321 хил. лв. Той каза още, че отчет за преведените пари не е получил. Стефан Данаилов беше категоричен, че на територията на Държавния културен институт и прилежащия му парков комплекс няма да се извършва никаква строителна дейност.
Най-голям остава проблемът с двойното събиране на таксите от двете институции за една и съща територия, което е незаконно. Елена Маркова, юридически съветник на министъра посочи, че е неудобно, че между две държавни институции има 13 правни спора, а исковете, които двете ведомства трябва да предвидят в края на бюджетната година, са в размер на 300 000 хил. лв. от страна на МК към СУ "Св. Климент Охридски" и още 200 000 лв. от страна на университета към Министерството на културата. Според нея решението на МС е закъсняло, тъй като чак сега се уточняват правата и отговорностите на двете ведомства. Маркова припомни, че това е публична собственост и само държавата има право да се разпорежда с тази територия.
"120 дк. нестопанисвани земи и една пустееща ливада, не знам какви защитени растителни видове има на тази територия", посочи Данаилов и коментира, че е очаквал да бъдат предявени претенции към тази територия, а не към добре стопанисваната територия на парковия комплекс.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Стефан Данаилов: Министерство на културата няма да затваря комплекса "Двореца" в Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди