изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:55 EEST
СРАМ И ПОЗОР: ЗАПОЧНА ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА ВТОРАТА ПО ГОЛЕМИНА В ЕВРОПА КОЛЕКЦИЯ ОТ КАКТУСИ    
Новини

Прибраха палмите от Ботаническата градина и освободиха паркинг за колите на Министерството на културата

Действия по изкореняване на многогодишните кактуси и прибиране на колекцията от 60-годишни палми предприеха в Университетска ботаническата градина -  Балчик.  Пред погледите на стотици туристи служителите на Ботаническата градина в Балчик започнаха да изпълняват разпореждането на Министерски съвет от миналия четвъртък, според което правата на управление на Софийски университет остават само върху 11 декара от територията на целия архитектурно-парков комплекс "Двореца", бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария.



Точно в 10 часа ботаниците натовариха на трактори и мотокари 60-годишните палми, разположени от двете страни на главната алея. Повече от 50 растения са прибрани на закрито в оранжерията, където никой няма да ги вижда. "Така вече се освобождава място за паркиране на колите на служителите на "Двореца" и на Министерството на културата, които цяло лято си вряха автомобилите под палмите, защото нямало места от почиващи" - коментира шефката на ботаниците Ина Манчева.

Работници на Ботаническата градина започнаха да изваждат с лопати кактусите и да подготвят и другите големи екземпляри за прибиране в отредените им с решение на Министерски съвет само 11 дка площ, представляващи стопански двор и оранжерии.

Служители на Ботаническата градина коментираха, че изпълняват решението на Министерски съвет, което в случая е равносилно на унищожаване на всички кактуси и растения. Според тях, благодарение на Ботаническата градина, съществува и Дворецът в Балчик. Близо 30 работници се грижат за растенията и целия парк.

На въпрос "Кое Ви накара да вземете такова крайно решение - в активния сезон да се приберат кактусите и другите растения" - директорът на Университетски Ботанически градини Красимир Косев отговори така: "Правителството е отговорът. Благодарим им за това “мъдро решение” и сега - да си теглят последствията. Ние го изпълняваме. Обичаме ги, но им припомняме, че за първи път сме свидетели на експроприация на академизма в България. Имам предвид, че е погазена автономията на ВУЗ, взе се решение по целесъобразност, в напълно незаконосъобразна посока. Потъпкване автономията на ВУЗ във всяко едно отношение – финансово, юридическо, икономическо и т.н. В средата на сезона, на бюджетната година, ние трябва да се вместим. Цялата тази процедура струва 300 – 400 хиляди лева, с които не разполага нито Ботаническата градина, нито университетът и сега тези пари правителството трябва да ги осигури. Средствата трябва да се вземат от хората. Това безумие, което осъществи Стефан Данаилов,  е най-лошо изиграната роля на министър на културата, казваме ние ботаниците, чието дело на три поколения се потъпква."

Красимир Косев припомни, че с решение на Общинския съвет на община Балчик преди няколко години е дадено името на улицата, водеща към Двореца на кралицата ул. “акад. Даки Йорданов”. “Хората на Балчик, хората на България и българската ботаника знаят, че това място е зелен рай, създаден от акад. Даки Йорданов.  От обикновен Дворцов парк се даде по-висок ранг - Ботаническа градина, защото тя е и институция. Тук, освен развитие на колекции растения от цял свят, освен работа по опазване на биоразнообразието, се извършва наука, образование, участваме по европейски проект за образование в Ботаническите градини, награждавани сме с орден “Св. Кирил и Методий”. Навярно, ако попитате Министерството на културата, те ще кажат, че ние нищо не правим" - каза още Косев. Според него, процедурата по прибирането на растенията ще отнеме най-малко месеци, тъй като преместването е свързано с инфраструктура и други растения, както и че много от растенията ще загинат, защото се намират в средата на вегетативен сезон. В решението на Министерския съвет е отбелязан срок от 1 месец, но това решение, според Красимир Косев, не е мислено по никакъв начин. Той допълни, че: “По-тъжното е, че ни отнемат административната сграда с лабораториите и библиотеките, което също не разбирам. Собственост на ботаниците ще остане стопански двор и оранжерии, поместени на територии от 11 дка, където никога не е имало ботаническа градина и в скоро време няма да има.”

"Ако се изпълни разпореждането на Министерски съвет, това означава да изкореним всичко, което е създавано в продължение на 50 години от ботаниците:  летните цветя, екзотичните дървета, кипарисите" - каза Ина Манчева. Кипарисите са засадени от ботаниците през 60-те години на миналия век и са донесени от Даки Йорданов от резиденцията на владиката като млади фиданки. Сред колекцията от екзотични растения са бонбоненото дърво, каучуковото дърво, японската мушмула, дървото лале, книжното дърво, гигантската мета секвоя. За изваждането на тези дървета е необходима специална техника и "великодушно" предоставените 11 декара от МС едва ли са в състояние да поберат всичко, което ботаниците са създали с толкова труд през всичките тези години, коментира Ина Манчева.

Потърсен бе и директорът на Държавен културен институт – културен център “Двореца” Тошко Гяуров. Той сподели, че не разбира тези крайни действия точно в средата на сезона. Тошко Гяуров каза, че никой не ги е гонил и могат да останат до края на сезона. По тази логика, щом няма да има какво да показват, значи ли това, че ще затворят и касата, която събира приходи, питаше директорът Гяуров.

Коментарите на туристи бяха, че това, което се извършва, е пълно безумие, и най-вероятно е продиктувано от бизнес-интереси. Екип на НДТ помоли за коментар туристите. Те споделиха желанието си да се запази ботаническата градина във вида, в който е, защото това е страхотно богатство - както за българите, така и за туристите, които я посещават. Някои от посетителите не разбираха какво се случва и мислеха, че това е част от процедура по прибиране на кактусите, за да зимуват. Други споделиха, че за тях е невъзможно за определеното време да бъде пренесена градината в отредените декари на ботаниците и това е акт на съсипване на растенията, гледани в продължение на толкова години.

НДТ припомня мнението на кмета на Балчик Красимир Михайлов, изказвано нееднократно по време на дългите съдебни спорове между двете институции. Целият комплекс трябва да се стопанисва от община Балчик, без тя да има претенции към растенията или към площта. По този начин цялата територия ще бъде запазена като едно цяло, смята градоначалникът на Белия град. ЕКИП НА НДТ

 

 

 

КАКВО КАЗА МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА СТЕФАН ДАНАИЛОВ ВЧЕРА В СОФИЯ

"Упрекът, че Министерски съвет е взел решение зад гърба на Софийски университет, не е верен. Отношението на Министерството на културата към тази голяма научна институция - Софийски университет, е най-добронамерено" - каза министърът на културата Стефан Данаилов по време на пресконференция вчера в София, цитиран от агенция "Фокус". "Ние сме готови да подпомогнем научната дейност на студенти и научни работници и няма да затваряме вратите на комплекса "Двореца" в Балчик. Крайно неудобно ми е и не е в моето възпитание да коментирам толкова много лъжи по адрес на Министерството на културата. Можем да си подадем ръце и да си сътрудничим, защото един от приоритетите на Министерство на културата е съхранение и социализация на паметниците на културата", каза още министърът на културата Стефан Данаилов. Той заяви, че може още пет дни да е министър на културата, но няма да позволи разграбване на българската култура и унищожаването й. Данаилов посочи, че парите, които са дадени на университета досега за поддържане на парка, са 612 321 хил. лв. Той каза още, че отчет за преведените пари не е получил. Стефан Данаилов беше категоричен, че на територията на Държавния културен институт и прилежащия му парков комплекс няма да се извършва никаква строителна дейност.  ФОКУС/НДТ

 

Снимки: Боряна Божидарова

 


Сходни връзки

СРАМ И ПОЗОР: ЗАПОЧНА ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА ВТОРАТА ПО ГОЛЕМИНА В ЕВРОПА КОЛЕКЦИЯ ОТ КАКТУСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди