изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:49 EET
Ивелина Радилова: Комплексът "Двореца" в Балчик е уникален като творение на архитектурната и паркоустройствена мисъл    
ИнтервютаКакви са основните трудности при поддържането на парка, какво е било завареното състояние на парковия комплекс към "Двореца" в Балчик, отговор на тези и други въпроси пред Агенция "Фокус" даде д-р Ивелина Радилова, доктор по защита на парковата растителност и магистър по ландшафтна архитектура

Фокус: Д-р Радилова, в какво състояние, заварихте в 2004 г. парковия комплекс към “Двореца” в Балчик?
Ивелина Радилова: Смея да кажа - в доста лошо състояние. Нещо повече, аз имах впечатление от този парк за един доста продължителен период от време, тъй като аз съм родом от близко разположения град Добрич и многократно всяка година през целия си живот аз съм посещавала това място. Особено като студент по ландшафтна архитектура аз вече имах и сравнително професионален поглед над нещата. Още през 1997 - 1998 година положението беше ужасно. През 2002 година нещата съвсем не се бяха подобрили, а 2004 година положението бе същото. Абсолютно занемарени паркови пространства, захрастени, натрупани огромни камари боклуци, задръстени от храсталаците и непроходими пространства, погребани алеи. Аз съм извършвала, едва ли не археологически разкопки, за да открия някои от алеите и в последствие и особено от година и половина, насам на мен се пада основната работа по възстановяване на този иначе, много добре замислен и гениално осъществен парк.
Фокус: Кои са новите неща, които направихте и как заварихте Гетсиманската градина?
Ивелина Радилова: Плачещата градина е новосъздадена градина в периода 2004 – 2005 г. Тя е напълно новосъздадена градина от “Двореца” със средства на “Двореца” на мястото на запустял бивш паркинг, така че ние създадохме една напълно нова и уникална градина. Гетсиманската градина, която заварихме беше едно абсолютно непроходимо пространство. Пространството зад параклиса беше един непроходим растителен обем, в който не можеха да бъдат различени нито видовете, нито индивидите растения. Пристъпи се към едно прочистване на тези самонастанили се храсталаци, направиха се две нови алеи, възстанови се сградата на аязмото. Днес, когато хората отиват там, казват: явно тук миналия път не сме идвали, защото аз това нещо не го помня. Няма как да го помнят, тъй като то бе непроходимо. Същото се отнася и за така нареченият “алпинеум”, в който алпийското са единствено камъните. Много години наред, той не само, че беше недостъпен за посетителите, ами бе и невидим, защото беше скрит зад едни огромни облаци от храсталаци.
Фокус: Какво прави дворцовия комплекс уникална и защитена територия?
Ивелина Радилова: Правят го напъните на ботаническа градина, това го прави уникален. Той е уникален като творение на архитектурната и паркоустройствена мисъл. Това е обект, който е създаден и съществува като една уникална творба на архитектурата и на парковото изкуство, 20 години преди изобщо на някой да му дойде на ума да създава филиал на ботаническа градина. През 1955 г. те приемат един завършен обект, представляващ едно цяло. Комплексът сам по себе си е уникален, като архитектурно парков комплекс. Ако трябва да говорим за уникални растения, аз не мога да се съглася. Дори едроцветната магнолия, с която ботаниците толкова се тупат в гърдите, е засадена по времето на кралицата. Що годе уникална е кактусовата колекция, но и там има едни огромни спекулации с видовото разнообразие и с нейната реална стойност и ценност. В България, наистина тя е уникална, но има огромни спекулации. Там има не повече от 45 сукулентни растения, от които кактусите са още по-малко, около 20 -30 максимум. С такава колекция може да се сдобие всеки, разполагащ с много грубо казано, 100 хил. лв. Отива в Холандия и си ги купува.
Фокус: Какво още ви се иска да направите, за да си остане дворцовият комплекс една емблема на Балчик?
Ивелина Радилова: Работата тепърва предстои, защото досега на нас с всякакви сили и средства ни беше пречено да упражняваме дейността, за която ние даже имаме необходимата квалификация. Аз съм ландшафтен архитект и съм доктор по защита на растенията, на парковата растителност. До момента на мен по всякакъв начин ми беше пречено да развивам моята професия. Аз твърдя, че съм компетентен ландшафтен архетект и че на един парк му е нужен не друг специалист, а именно ландшафтен архитект. А служителите и най-вече ръководството на ботаническа градина по всякакъв начин се опитваха да пречат на нашата дейност и да дискредитират нашата дейност. Нашите действия бяха изопачавани по възможно най-арогантен начин, когато ние премахвахме изсъхнало дърво, те отиваха и снимаха отреза на пъна и казваха, че ние сме отрязали съвсем живо, и естествено много рядък и ценен вид дърво, което е абсолютна спекулация. Когато ние извършихме през пролетта една съвсем стандартна и задължителна резитба на розите, те оповестиха в медиите, че ние ги унищожаваме и застрашаваме, което е поредна спекулация. От сега нататък аз искрено се надявам, че ще бъда оставена, аз като ръководител на звеното ландшафтна дейност в “Двореца” и моите колеги ще бъдем оставени на спокойствие да покажем какво можем, а ние можем много неща, защото ние сме компетентни.
Парк се поддържа от паркостроители, биолозите учат как да разпознават растенията. А точно тези биолози в Ботаническа градина Балчик, дори това не са научили, защото аз мога да представя много снимки, на които има грешни табели, много растения, които изобщо нямат табели и което е най-смущаващото много табели, които нямат растения. Отсега нататък, наистина се надявам, да ми бъде даден шансът да покажем на спокойствие какво можем да правим ние. Не случайно проф. Данаилов, по-рано предложи на журналистите да дойдат в Балчик и да заснемат в какво състояние е градината сега и в какво състояние заварваме ние парка, въпреки че през последните четири години е свършена огромна работа. Тоест да забравим какво сме направили досега и да видим какво ще направим оттук нататък. Да дойдат да заснемат и след една година да дойдат пак, за да видят разликата.
Фокус: Много е важно хората да знаят кой извършва истинската работа?
Ивелина Радилова: Да, безбройни са случаите, в които Ботаническата градина си приписва за своя собствена заслуга работа, която сме свършили ние.
Фокус: По какъв начин, тогава те са получили световно признат статут на спасителен център?
Ивелина Радилова: Не ми е много ясно по какъв начин, но имам едно предположение. Това е мое предположение, не мога да го обоснова, просто вие ме питате, аз ви казвам моето мнение. Така наречената ботаническа градина в Балчик е филиал на така наречените Университетски ботанически градини, които са три - една в София, във Варна и третата е в Балчик. Аз съм се поровила в Интернет и като съвкупност Университетските ботанически градини, действително са част от няколко международни организации на ботаническите градини, но ми се струва, че нещата са минали просто в кюпа. А освен това получаването на такъв статут съвсем не означава упражняването на такава дейност. Те имат такъв статут, но къде са доказателствата, нека да представят документи, че те действително са спасявали някакви растения по някакъв начин. Би трябвало да имат документи, за това, че са ги получили. Никой не дава растения, конфискувани просто така, да представят документи от митница, карантинна служба, организация ведомство, че на тях като спасителна служба им предоставено дадено растение. Освен това да не се ядосваме толкоз, те все пак разполагат с цели 11 декара, които не са никак малка площ, на която те спокойно да упражняват тази си функция на спасителен център. Не ми е известно, тя обаче реално до момента да е била упражнявана от тях. Нека изнесат официални документи и да кажат, да на еди коя си дата, еди кои са растения са били предоставени и те са били засадени еди къде си.
Фокус: Във връзка с тези 120 декара, които не се използват и които са изоставени във времето, какви са идейните ви планове за тях?
Ивелина Радилова: Могат да се направят много и чудесни неща, стига да няма кой да спекулира с това. Една от идеите, която обаче, задължително трябва да бъде съгласувана с Министерството на околната среда и водите и с Министерство на културата и с други заинтересовани институции, е там да се възстановят съществувалите традиционно в региона лозя и овощни градини. Когато румънската кралица идва в Балчик, тази местност е известна като Трите воденици, а съседните територии на площ стотици декари са заети предимно от лозя. Това е регион с традиции в производството на вино и грозде. Това е една от идеите разбира се нищо не може и няма да бъде предприето без изричното съгласуване с всички държавни институции, които контролират използването на тези територии. Въпросът е много деликатен и трябва да мине време преди да се успокоят духовете и трезво да бъде преценено кое наистина е разумно, дали една такава огромна площ на едно такова прекрасно място да пустее или тя да бъде оползотворена и по какъв начин да стане това.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Ивелина Радилова: Комплексът "Двореца" в Балчик е уникален като творение на архитектурната и паркоустройствена мисъл | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди