изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:48 EEST
Румънски вестник публикува ексклузивно интервю с Валентина Сиропуло    
ЗаложнициРумънският в. "Котидианул" публикува днес ексклузивно интервю с Валентина Сиропуло - една от българските медицински сестри, които бяха осъдени на смърт в Либия по твърдения за заразяването на либийски деца със СПИН и освободена от либийски затвор миналия месец.

В интервюто, което е поместено под заглавието "Ще оставим тока през вас, докато умрете", тя разказва за мъченията, на които са били подложени сестрите с електрошокове и специални камшици.

"Котидианул" представя и личната история на Сиропуло, която окачествява това, което са преживели българите в Либия, като "ужасен кошмар".

Валентина разказва, че в самото начало българите не са знаели в какво са обвинени и чак година, след като били отвлечени от работните си места, разбрали за чудовищните обвинения, които са им отправени.

Тя посочва, че е работила шест месеца в болницата в Бенгази, която вече е била огнище на СПИН, без да има представа за това.

"Възможността да се разболея беше голяма и за мен, както и за моите колеги", казва Сиропуло, и допълва, че сред медицинския персонал на болницата също е имало заразени.

Тя отбелязва, че родителите на либийските деца се отнасяли много добре с тях и били доволни, защото либийският персонал се страхувал да работи с болните деца.

Валентина казва, че мъченията, на които са били подложени, са били като във филм на ужасите и все още носят белезите от тях.

Във връзка с неотдавнашните изявления на сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, че медиците са невинни, тя казва, че се радва, че и в Либия има хора, които са разбрали и знаят истината за случая.

В отговор на въпрос тя посочва, че случаят на българските медици е бил свързан със случая Локърби и че либийците са използвали българите през всичките тези години.

Валентина Сиропуло посочва, че през цялото време са се чувствали като пионки в игра с голям залог.

Тя казва, че иска румънската общественост да се запознае по-подробно със случая, защото "имаме подобни съдби и мнозина от нас заминават в чужбина заради икономически подбуди".

"Подобно пътуване, заминаването в непозната страна, може да приключи и много трагично, както се случи с нас", казва Сиропуло.

Валентина отбелязва, че преди арестуването им, никой в Либия не се е държал лошо с тях и че след всичко преживяно, тя не таи лоши чувства към обикновените либийци и дори към родителите и децата, които са крещели против тях на процеса.

Сиропуло посочва, че все още няма ясни планове за своето бъдеще и че иска да се завърне към предишния си живот в родния си град Пазарджик.

Тя и останалите обаче имат здравословни оплаквания от осемте години и половина, прекарани в либийския затвор и все още преминават медицински тестове, пише "Котидианул".

actualno.com

 


Сходни връзки

Румънски вестник публикува ексклузивно интервю с Валентина Сиропуло | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди