изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:37 EET
Пламен Павлов: Донесохме в България и пръст от гроба на цар Ивайло (1277 - 1280)    
ИсторияВелико Търново. Българска експедиция, посетила Украйна и Румъния, е донесла пръст от надгробните могили както на основателите на държавата ни – хановете Кубрат и Аспарух, така и от гроба на цар Ивайло (1277 - 1280), който се намира в днешна Румъния.

Пред Агенция “Фокус” историкът доц. Пламен Павлов от Великотърновския университет “Свети свети Кирил и Методий”, който е водил експедицията, разказа подробности за посещението на гробовете на тези български владетели: “От години се знае, че станът на татарския хан Ногай на юг от Дунав се е намирал при град Исакча, недалеч от Тулча. Пак там е областта, наречена Онгъла и така районът между Тулча и Исакча е наситен със събития от многовековната българска история. Българското име на средновековната крепост там е Облучица. Както се установи от изследванията на учените, там е загинал и цар Ивайло. Знаем, че Ивайло е бил в двора на татарския хан Ногай и там намира смъртта си. Затова взехме пръст и от този район. Така почитаме символично и този знаменателен за българската история селски цар Ивайло, който дълго време е бил една от най-оспорваните личности в българската история”.
От 25 до 31 август малка група от България е посетила Украйна, за да развие идеята, предложена от проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, за събиране на пръст и прах от това, което знаем, за местата, на които са погребани нашите средновековни владетели. Много от нашите ханове и царе не знаем къде са завършили земния си път, но за някои от тях има сигурни данни. Така тази експедиция имаше за цел да донесе пръст от могилите на двамата създатели на нашата държавност – Кубрат и Аспарух. “Посетихме село Малая Перешчепина, близо до Полтава, където през 1912 година е открито съкровището на кан Кубрат. След това посетихме Запорожие, един почти милионен град в централната част на Украйна зад праговете на Днепър. Тук е намерил гибелта си основателят на Дунавска България кан Аспарух в една от неговите битки с хазарите”, разказа Пламен Павлов. През 1929 година един украински археолог открива комплекс - могила с едно съоръжение с внушителни размери 70 х 30 метра, където е открито погребение, очевидно на владетел. Там е открит и сребърен орел от победата на този владетел над византийската армия. Открити са и други предмети и от много дълго време се знае, че това е съкровището от Вознесенка. Водени от един българин Васил Митков, председател на Запорожкото българско дружество, взехме пръст от това място, където е загинал Аспарух, разказа Пламен Павлов.
И на двете места – и в Мала Перешчепина и в Запорожие местните жители имат подчертано ново отношение на България. Те отдават дължимото на това, че ние почитаме нашите старини и нашите владетели. Тук периодично идват български групи. В Запорожие се знае, че мястото, където е загинал Аспарух, и където е погребан, е традиционно българско място, допълни той.
По думите му - подобни жестове са много важни. “Те малко или много ще преобърнат отношението на нас, българите, към средновековната ни история, която не е само романтична, героична, трагична, но и без която ние сме невъзможни. Тези знаци на историческа памет, ознаменувани с пръст от могилите на Кубрат, Аспарух и Ивайло, ще бъдат една крачка към осмислянето на нашата много богата история”, смята Пламен Павлов.
Денка КАЦАРСКА
 


Сходни връзки

Пламен Павлов: Донесохме в България и пръст от гроба на цар Ивайло (1277 - 1280) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди