изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:22 EEST
Софийски градски съд спря делото за регистрация на решенията от Третия извънреден конгрес на НДСВ    
Ред и сигурностСофия. Софийски градски съд спря делото за регистрация на решенията от Третия извънреден конгрес на НДСВ. Причина за спирането на производството е заведено гражданско дело от Даниела Дамянова, редови член на НДСВ, според която решенията на конгреса са нелегитимни,

предаде репортер на Агенция "Фокус".
На заседанието стана ясно още, че още двама редови членове на НДСВ – Валери Георгиев и Йордан Йорданов са завели такива дела. В исковите им молби е записано, че конгресът не е свикан редовно, а решенията са взети при липса на кворум.
Първото заседание по гражданските дела ще бъде на 21 ноември. Според адвоката на НДСВ Ели Христова нарушенията, посочени в исковите молби, са на формални основания и целят “шиканиране на процеса”.
Спирането на делото за регистрация на решенията от Третия извънреден конгрес на НДСВ ще важи до приключване на гражданските дела. Решението на съда не подлежи на обжалване.
Според Христова обаче в закона не е указано категорично дали спирането на делото може да се обжалва или не. Тя обясни, че след консултация с ръководството на НДСВ най-вероятно днес ще бъде пусната жалба срещу спирането на процеса. Христова бе категорична още, че от юридическа гледна точка няма пречка НДСВ да участва в изборите, но партията ще участва със старото си име – Национално движение “Симеон Втори”, вместо с Национално движение “Справедливост и възход”.
Христова посочи още, че по отношение на лицата, които са били делегати на конгреса и са били уведомени за решенията, действа новият устав на партията. За всички останали обаче значение има вписването на новия устав, което все още не е станало.
Христова съобщи още, че в исковите жалби на тримата делегати не се коментира казусът с Антон Станков и Андрей Баташов, тъй като те са подали молба до ръководството да не бъдат вписвани.
Галина ГИРГИНОВА

Агенция “Фокус” припомня:
Хронология на жълтия скандал


На 14 юни лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски изпрати лично до структурите на НДСВ в страната писмо по повод дебата за решенията на конгреса на НДСВ, съобщиха от пресцентъра на жълтата партия. "На този конгрес НДСВ имаше шанса да се обнови, да се мобилизира и да тръгне по-уверено напред към непосредствените си важни цели. Единодушната подкрепа, която ми оказахте за промените в устава, както и за моето преизбиране, за което ви благодаря, ми дадоха увереност, че сте ме разбрали и сме на прав път. Всичко това силно контрастира със случилото се в края на конгреса, както и с последвалите недопустими действия и непремерени изказвания на членове на парламентарната група", се казва в текста на писмото.
Беше направен опит част от парламентарната група да изземе функциите на партията. Това ще ме принуди да сваля доверието си от определени личности, пише Сакскобургготски. "Сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната. Ще намеря начин, надявам се и с вашата подкрепа, да реализираме идеите, заради които се завърнах в България", заявява Сакскобургготски.

На 13 юни Парламентарната група заседава по “законодателни въпроси”. Милен Велчев отказа да съобщи дали е разговарял с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, след като той се завърна от Германия. Въпреки това Велчев бе категоричен, че ще вземе решението за оставката си, след като проведе такъв разговор. “Ние очакваме Милен Велчев да си подаде оставката от ръководните постове на партията заради конгреса на НДСВ”, заяви депутатът от жълтата партия Борислав Великов в кулоарите на парламента. Великов бе категоричен, че е поискана оставката на Велчев единствено от ръководните партийни постове, а не от парламентарната група. Според Великов документите от третия извънреден конгрес на НДСВ не трябва да бъдат внасяни в съда за регистрация.
Великов допълни, че това решение трябва да бъде взето от лидера на партията Симеон Сакскобургготски. На въпрос дали Сакскобургготски е поканен на заседанието на ПГ на НДСВ, Великов заяви: "Лидерът на партията винаги е поканен на нашите заседания и той ги посещава, когато има възможност".
"Парламентарната група на НДСВ излезе с решение относно конгреса още миналия петък. Тогава бе поискана и оставката на Милен Велчев от ръководните постове на партията. Не виждам какво още може да се каже по въпроса", заяви депутатът от НДСВ Лидия Шулева в кулоарите на парламента, след като жълтите депутати проведоха заседание."Относно нарушенията от този конгрес - за нас въпросът е приключен. Органите на конгреса трябва да вземат решение дали пакетът документи от конгреса в този му вид става за внасяне в съда", допълни Шулева.

В съботно-неделните дни, както и в понеделника, по време на визитата на американския президент Джордж Буш в България, партийните теми изостават на заден план. На 12 юни трябваше да се проведе заседание на Парламентарната група на НДСВ от 17 часа вечерта в централата на “Врабча” 23, което беше отложено.

На 8 юни след близо 5-часово заседание на парламентарната група на НДСВ, в присъствието и на министрите от партията Николай Василев, Гергана Грънчарова и Даниел Вълчев, 34-ма депутати приеха декларация, в която потвърждават позицията си, че Третият извънреден конгрес на партията е бил недемократично проведен и има манипулации. По тези причини жълтите депутати предлагат на заместник-председателя на НДСВ Милен Велчев да подаде оставка в ръководните органи на движението, но не и в парламентарната група. Депутатите настояват и Контролният съвет към партията да направи проверка и да излезе със становище за действията на организаторите на конгреса и, ако съществуват неуредици да им бъде потърсена отговорност.
Самият Милен Велчев обясни, че е гласувал с “Въздържал се” за декларацията и ще обмисли дали да подаде оставката си. Неговото решение щяло да бъде взето след като разбере позицията на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, като щял да има предвид и днешното обсъждане на ситуацията. Пред своите колеги Велчев е дал обяснения два пъти и търпеливо отговорил на всички въпроси и особено на тези, които съдържали упреци за манипулации на конгреса. Заместник-председателят на партията бе категоричен, че е не забелязал нередности по време на конгреса. Той обаче направи уговорката, че 3000 чифта очи виждат по-добре от един и му е било трудно да наблюдава всичко, което се случва в залата от трибуната, където водеше конгреса.

На 7 юни Симеон Сакскобургготски замина за Германия. В отсъствието му броженията в Парламентарната група продължават. Сакскобургготски се завръща в България в края на седмицата.

На 6 юни, сряда, още от сутринта един по един жълтите депутати започнаха да признават какво се е случило предишната вечер. Стана ясно, че лично лидерът на Парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова е връчила на Сакскобургготски подписката на недоволните от решенията на Третия извънреден конгрес на НДСВ. На първо място обаче е искането Милен Велчев да бъде изключен от парламентарната група и от партията НДСВ. Поискано е от партията да бъдат изключени още Илчо Дуганов, Кирил Арсов (председател на Комисията, която избира членовете на Политическото ръководство на НДСВ), Мариус Цаков, бивш депутат от 39-ото Народно събрание (също един от организаторите на конгреса). Иска се още отстраняване на двама души от Политическото ръководство, за които има съмнения, че са принадлежали към структури на бившата Държавна сигурност.
Поискано е и отстраняването на трима други членове на Политическото ръководство, които не са били членове на партията НДСВ – Антон Станков, Андрей Баташов, Илия Лингорски.
Тъй като Уставът на жълтата партия предвиждал една трета от състава на Политическия съвет на НДСВ да може да се избира от Национален съвет, е поискано, след отстраняването на тези петима членове, на тяхно място Национален съвет да избере други петима в Политическия съвет, разказаха още участници в изготвянето на документа.
Под подписката подписи са положили общо 47 души (сред тях и четиримата министри от квотата на НДСВ – Веселин Близнаков, Даниел Вълчев, Николай Василев, Гергана Грънчарова и евродепутатът Биляна Раева). Жълти депутати са заявили, че ако бъдат удовлетворени исканията им, е възможно да не се стигне до напускане на парламентарната група, както заплашваха предната вечер.
Същият следобед беше обявено, че ще има заседание на Политическия съвет на НДСВ. Вместо това в централата на жълтата партия един по един депутатите бяха в кабинета на Симеон Сакскобургготски, с когото, както стана ясно, са разговаряли по горещата тема за решенията на конгреса.
Късно същата вечер стана ясно, че 37 депутати и министри от НДСВ са одобрили единодушно на свое заседание решения за оценка на извънредния конгрес на партията, провел се в неделя. На практика това са решенията на работната група, която според говорителя Станимир Илчев, трябваше да заседава 10-15 дни. На заседанието е било констатирано, че в подготовката и провеждането на конгреса са били допуснати редица груби грешки, които правят решенията му недействителни. На конгреса в неделя са присъствали 986 делегати, които не са членове на НДСВ.
Сред преброителите на гласове в залата също е имало такива, които не са членували в царската партия. Сред преброителите има такива, които в последствие са били избрани в различни контролни органи. Провеждани са били заседания без проверка и осигуряване на кворум. Допуснато е било издигането на кандидатури за членове на Политическия съвет на хора, които не са били членове на НДСВ, а един от кандидатите е бил магистрат. В ръководните органи са били избрани хора, които имат съпричастност с работата на бившата Държавна сигурност, от периода преди 10 ноември 1989 г. Заседанието на депутатите и министрите предлага да се потърси политическа отговорност на лицата, които са се занимавали с организирането и провеждането на конгреса и смята решенията му за недействителни.

Кулминацията на недоволството избухна на 5 юни, вторник, по времето, когато трябваше да се проведе редовното заседание на Парламентарната група на НДСВ, в централата на партията на “Врабча” 23 изненадващо Милен Велчев се оказа сам и заседанието се провали поради липса на кворум. В следващите дни Велчев многократно беше изолиран от съпартийците си, които предпочитаха да се събират по групи и лобита, предимно в сградата на парламента на “Александър Батенберг”, вместо в жълтата партийна централа.
Така във вторник вечерта над 40 депутати от Парламентарната група на НДСВ се обединиха около недоволството, че решенията на конгреса и изборът на Политическото ръководство на жълтата партия са манипулирани. По време на срещите бил показан сценарий, по който, според недоволните, протекъл конгресът в неделя. В сценария пишело точка по точка как ще протече конгресът и съответно – как ще мине изборът на членове на Политическото ръководство на НДСВ, като дори се отбелязвало къде трябва да има “бурни ръкопляскания”. Освен това пишело и как и по какъв ред да се изберат членовете на ръководството на партията, още и кой задава въпроси и какви са те... Пред жълтите депутати координатори от страната са разказали как предварително им е било обяснено да гласуват и кого да подкрепят. Говорело се още, че гласуването е било филмирано с камери, за да няма изненади.
Във връзка със сценария, по който протекъл конгресът в неделя, стана ясно още, че три дни преди конгреса от кабинета на Илчо Дуганов, заместник-областният управител на Бургас, е изчезнало куфарче или чанта, в която бил документът...
Недоволството за манипулациите на конгреса е било отправено към организаторите на форума – Милен Велчев, Илчо Дуганов и други. По тази причина днес жълти депутати са настоявали за порицание на организаторите на конгреса, за изключване от Парламентарната група на НДСВ на Милен Велчев и за изключването му от партията. Поискано било и порицание и изключване на Илчо Дуганов от партията, както и порицание и изключване на Кирил Арсов от партията. Последният беше председател на комисията по избор на членовете на Политическото ръководство на НДСВ.
Жълтите “бунтовници” са подготвили декларация за несъгласие с решенията на конгреса. По първоначална информация в нея се казва, че се разполага с неопровержими доказателства, че конгресът е манипулиран и предварително режисиран. Отправят се обвинения още, че в новия Политически съвет на жълтата партия са хора, които не са членове на НДСВ – Антон Станков, Андрей Баташов.

На 4 юни, понеделник, въпросите за манипулация на решенията на жълтия конгрес отново бяха повдигнати от различни членове на жълтата партия. Тогава стана ясно, че съдия Антон Станков е депозирал оставката си във Висшия съдебен съвет, който предстоеше да я разгледа в сряда. Въпросът с това кога Антон Станков е станал член на НДСВ и кога е прекратил работата си като съдия продължи да се дискутира и в следващите дни.

На 3 юни, неделя, се проведе Третият извънреден конгрес на НДСВ. По време на конгреса първата изненада поднесе народният представител Соломон Паси, който се обяви за излизането на НДСВ от тройната коалиция. Паси си позволи и своеобразно социологическо проучване като накара делегатите на жълтия форум да гласуват с картите си дали са “за” оставането на НДСВ в управляващата коалиция, или са “за” напускането й, и когато почти цялата зала гласува, че е за напускане, Паси получи забележка от Милен Велчев за поведението си.
Скандал избухна обаче вечерта, когато се проведе изборът на нови членове на Политическия съвет на НДСВ. По предложение на лидера Симеон Сакскобургготски бяха избрани 12 от членовете на съвета, а проблемът дойде при избора на последните петима. Заради съмнения за манипулации и фалшификации на избора Даниел Вълчев обвини директно водещият на конгреса и един от организаторите на жълтия форум Милен Велчев. От контрольори на преброителите се чу мнение, че изборът действително е манипулиран, като недоволството е основно заради това, че се оказва, че Пламен Панайотов няма достатъчен брой гласове, за да бъде избран за член на Политическия съвет.
В крайна сметка в Политическия съвет влязоха Антон Станков, Андрей Баташов, Деница Димитрова, Илия Лингорски, Калоян Дамянов, Марина Дикова, Меглена Русенова, Огнян Герджиков, Олимпи Кътев, Нина Чилова, Румяна Динева и Тодор Върбанов. Общо членовете на Политическия съвет трябва да са 19 души като в него по право влизат лидерът на партията Симеон Сакскобургготски и председателят на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова. Последните петима членове на Политическия съвет са Соломон Паси, Антония Първанова, Милен Велчев, Николай Свинаров и Владимир Каролев.
 


Сходни връзки

Софийски градски съд спря делото за регистрация на решенията от Третия извънреден конгрес на НДСВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди