изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:44 EEST
ПРИКЛЮЧИ АРХЕОЛОГИЧЕСКОТО ЛЯТО НА НОС КАЛИАКРА    
ИсторияВ края на август приключиха разкопките, които за поредна година извърши екип с ръководител Бони Петрунова, заяви за НДТ директорът на музея в Каварна Дарина Мирчева. Като изключително богато може да бъде определено това археологическо лято, коментира Д. Мирчева.

Припомняме, че екипът откри гроб на млада жена с богати накити. "Накитът, който бе намерен, всъщност е от изящни сребърни пластини с богата позлата и златни мъниста. Датировката е XIII - XV в. Освен него, археолозите намериха и бронзов пръстен с родов знак на него, което означава, че младата жена е произхождала от знатен род" - коментира още специалистът. В момента накитът е в НИМ - при проф. Божидар Димитров - за консервация и ще бъде върнат в началото на следващата година в музея в Каварна. Заедно с този гроб, са били разкрити и 3 нови гробници, в които са намерени над 100 находки. Сред намереното от историците това лято са множество бронзови и сребърни монети, апликации с флорални мотиви и грифони, които са били характерни за старата българска върхушка, което още веднъж доказвало тезата, че през IX - X в. Акре, т.е. Нос Калиакра е бил заселен от прабългари, добави още Мирчева. Сред находките са сребърна фиала, метални колани, сребърни простен и обеци, както и голямо количество средновековна керамика с монограми, животински и човешки изображения.
 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧИ АРХЕОЛОГИЧЕСКОТО ЛЯТО НА НОС КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди