изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:48 EEST
КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА    
КалендарКАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА:1885 г. – Съединение на Княжество България с Източна Румелия 3761 г.пр.н.е. – Първи ден на Еврейския календар.

 



3761 г.пр.н.е. – Първи ден на Еврейския календар.

1522 г. – „Витория“, един от оцелелите кораби от експедицията на Магелан се завръща в Сан Лукар де Барамеда (Испания), ставайки първия кораб, обиколил света.

1885 г. – Съединение на Княжество България с Източна Румелия (стар стил).

1915 г. – Изпробван е първият прототип на танк, предназначен за Британската армия.

1939 г. – Южна Африка обявява война на Германия.

1948 г. – Юлиана става кралица на Холандия.

1997 г. — Екип от астрономи открива Калибан - спътник на Уран. Спътникът носи името на чудовището Калибан от пиесата на Шекспир Бурята. Открит е от Брет Гладман, Филип Никълсън, Джозеф Бърнс и Джон Кавеларс използвайки 200-инчовия телескоп Хейл. Носи предварителното означение S/1997 U 1. Като алтернатива се използва и Уран 16. Същата група астрономи открива и спътника Сикоракс.

На този ден са родени...

1828 г. – Александър Михайлович Бутлеров, руски химик (нов стил — 17 септември). Той е един от създателите на теорията за строежа на органичните съединения (структурна теория) и на учението за тавтомерията като динамична изомерия. Синтезирал третични алкохоли, уротропин (1859 г.), захарно вещество (1861 г.). Роден е в Чистопол, Русия. Почива на 5 август 1886 г. (по нов стил на 17 август 1886) в Бутлеровка.

1974 г. – Тим Хенман, английски тенисист

На този ден са починали...

1943 г. — Реджиналд Маккена, британски държавник и банкер, член на Либералната партия на Великобритания. Избран е в парламента през 1895 г. Той е последователно министър на образованието (1907-1908), военноморски министър (1908-1911) и министър на вътрешните работи (1911-1915) в кабинетите на Хенри Кембъл-Банерман и на Хърбърт Хенри Аскуит. Като военноморски министър ускорява темпа на конструиране на линейни кораби и спомага за достигането на военноморско превъзходство на Великобритания пред останалия свят в началото на Първата световна война. Като канцлер на хазната (1915-1916) в коалиционното правителство на Аскуит се противопоставя на въвеждането на военната повинност, налага нови данъци за приходи и вносни мита.

1998 г. – Акира Куросава, японски режисьор. Ранните му филми, произведени през Втората световна война, се придържат към темите, предписани от официалната държавна пропаганда. „Пияният ангел” - първият впечатляващ и личен филм на Куросава, е създаден през 1948 г. и в него участва Тоширо Мифуне, който се превръща в най-предпочитания актьор за режисьора. Куросава отбелязва "В този филм аз най-накрая открих себе си".

Той накара Запада да обърне внимание на японското кино с „Рошомон”, който спечели голямата награда на филмовия фестивал във Венеция през 1951 г., и специалния Оскар за най-добър чуждестраннен филм. Последва златен период, в който и Изтокът и Западът са завладяни от майсторството му. „Седемте самураи” бе направен отново в САЩ под алтернативното заглавие „Великолепната седморка”, а самотния самурай-герой Йоджимбо стана вдъхновение за безименния герой на Клинт Истуд – най-очевидно в „За шепа долари”. Междукултурното влияние се оказва двустранно. Възхищението на Куросава от холивудските уестърни в традицията на Джон Форд, се усеща в  епоса му „Тайната крепост”, спечелилият много награди филм, който от своя страна вдъхновява Джордж Лукас за „Star Wars”. Любовта му към литературата намира най-силна изява в два филма по Шекспир (Макбет в „Throne of Blood” и Крал Лир в „Ран”) и версиите му по „На дъното” на Горки и „Идиот” по Достоевски. С „Червената брада” през 1965 г. започва объркан период на изоставени проекти и принудително безделие и когато през 1970 г. първият му филм от пет години (Dodeska-den) се проваля в бокс-офиса, той прави опит за самоубийство. През четирите години, докато снима съветско-японската продукция, „Дерсу Узала”, режисьорът успява да се възстанови. Печели Оскар за най-добър чуждоезичен филм през 1975 г. и Златен медал от Московския филмов фестивал.

Куросава е получил множество награди за филмите си, най-вече с  „Кагемуша – сянката на война” (1980 г.), дълбоко хуманен исторически епос и най-касовия си филм, „Ран” (1985 г.). Като истиниски творец, той работи и по монтажа на почти всичките си филми и е автор – сам или в сътрудничество – на сценариите на повечето от тях. Спомените му бяха публикувани през 1982 година под заглавието 'Нещо като автобиография или потта на жабата.

През 1989 г. е удостоен с "Оскар" за цялостно творчество. На 72 години Куросава каза: "Аз обичам неоформените герои. Може би е така, защото, е без значение на колко години съм".

Празници...

Ден на Съединението

 

 

Герб на Александър
 
 
Александър Батенберг
Роден:5 април 1857 - Верона, Италия
Починал:17 ноември 1893 - Грац, Австрия
]
 


Сходни връзки

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди